Cynamonowe placki owsiane z bananem
Społeczność miłośników zdrowych, domowych wypieków stale rośnie, kreując niezwykle smaczne kulinarne eksperymenty. Jednym z nich są cynamonowe placki owsiane z bananem – doskonałe na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ich pachnący, przytulny aromat sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni, a delikatny smak banana idealnie komponuje się z korzenną nutą cynamonu. Placki owsiane z bananem to również świetna propozycja dla osób, które chcą zachować zdrową dietę bez rezygnowania ze smacznych przekąsek. Uwaga, ten przepis może uzależnić i stać się jednym z Twoich ulubionych! Zapraszam do odkrycia sekretu placków owsianych z bananem.
admin
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki mąki
- 3 średnie dojrzałe banany (dałam 2 sztuki i 1 jabłko)
- 1 szczypta cynamonu
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pominęłam)
- cukier do smaku
Cynamonowe placki owsiane z bananem – jak zrobić?
- Płatki zalać mlekiem i odstawić na około 15 minut, aby namiękły. Banany rozgnieść widelcem, jajko roztrzepać. Obrane jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie i usmażyć placuszki na tłuszczu. Osączyć na ręczniku papierowym.
Cynamonowe placki owsiane z bananem – dodatkowe informacje
Smażyłam wiele placuszków na owsiance ale bez owoców. Tym razem podobnie jak na blogu zdrowo i aktywnie, dodałam banany i jabłko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cynamonowe naleśniki z prażonym jabłkiem
Następny przepis: Cynamonowe ślimaczki.