Cynamonowe kopytka na słodko

Cynamonowe kopytka na słodko

Cynamonowe kopytka na słodko to wyjątkowe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą aromatycznego cynamonu. Te małe kluseczki, które przypominają kształtem kopytka, zachwycają swoim delikatnym smakiem, który podkreśla akcent korzenny dodanej przyprawy. Idealnie sprawdzą się jako deser lub słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Kopytka z cynamonem to propozycja dla tych, którzy cenią sobie niebanalne połączenia smaków. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom domowych wypieków i tych, którzy pragną zaskoczyć swoich gości niecodziennym danie. Proste składniki, które znajdują się w prawie każdej kuchni, czynią ten przepis łatwo dostępnym dla każdego.

Składniki:

  • Kopytka:
    – 70 dag ziemniaków,
    – 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    – łyżka mąki pszennej,
    – łyżeczka masła,
    – 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny.
  • Ponadto:
    – ok. 5 dag masła do polania,
    – 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego),
    – łyżka cynamonu.

Cynamonowe kopytka na słodko – jak zrobić?

  1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, osącz, przeciśnij przez praskę, dodaj masło, ugnieć. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1/2 łyżeczki startej na tarce o drobnych oczkach skórki z cytryny, zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na ukośne kawałki. Wrzucaj na posolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  2. Masło stop. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ugotowane kopytka wyjmij łyżką cedzakową, wykładaj na talerze, polewaj stopionym masłem i posyp cukrem z cynamonem.

Cynamonowe kopytka na słodko – dodatkowe informacje

Można je podawać także z prażonymi jabłuszkami albo z dodatkiem domowej konfitury owocowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe
Następny przepis: Cynamonowe muffinki ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode