Cudaczki karnawałowe
Zanurzmy się w atmosferę karnawałowej zabawy i przygotujmy pyszne, domowe Cudaczki Karnawałowe. Ten unikalny przepis jest doskonałym pomysłem na słodki poczęstunek dla bliskich podczas hucznych, karnawałowych imprez. Wykorzystajmy tradycyjne składniki, które dodają tym ciastkom niepowtarzalnego smaku i charakteru, przywołując na myśl radosne karnawałowe szaleństwo. Własnoręcznie przygotowane cudaczki to więcej niż tylko deser – to uczta dla podniebienia, wzroku, a także dowód naszych kulinarnych umiejętności. Tego przepisu nie może zabraknąć w twoim karnawałowym repertuarze!
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 5 dag masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- papierowy ręcznik do osączania
Cudaczki karnawałowe – jak zrobić?
-
1.
Wodę, masło i sól doprowadzam do zagotowania, dodaję mąkę, mieszam aż masa stanie się szklista i jednolita, zestawiam z kuchenki, przekładam do miski, studzę, dodaję jajka, miksuję mikserem na jednolitą masę, nakrywam, wstawiam do lodówki na godzinę. -
2.
Na rozgrzany tłuszcz łyżeczką nakładam porcje ciasta i smażę na złoto, z obu stron cudaczki. -
3.
Cudaczki osączam na papierowym ręczniku. Dzień wcześniej mieszam w słoiczku cukier puder z cukrem waniliowym, zakręcam i odstawiam. Uperfumowanym cukrem posypuję cudaczki.
Cudaczki karnawałowe – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzi mi ok. 50 sztuk cudaczków.