Cud, miód i orzeszki
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 15 dag miodu
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody
- Krem:
- 1/2 l śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- ok. 1/2 szkl. gorącej wody
- Dodatkowo:
- 10 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
- puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
Cud, miód i orzeszki – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę „Plamę z Murzynkiem” i posiekać dobrze nożem. Dodać po łyżeczce proszku do pieczenia i sody. Ponownie dobrze posiekać. Wbić 2 całe jajka oraz dodać 15 dag miodu. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, a następnie rozwałkować każdą z nich na prostokąt. Przełożyć do blaszki (24 x 36 m ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec każdą część oddzielnie 15-17 minut w temp. 180 stopni.
-
2.
3 łyżki żelatyny rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno dodają pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Dobrze wymieszać. Na koniec ciągle ubijając śmietankę połączyć ją z chłodną żelatyną. Wyłożyć równomiernie całość śmietanki na jedną część ciasta i przykryć drugą. Docisnąć.
-
3.
Mleko skondensowane gotować 3 godziny, a następnie ostudzonym posmarować wierz ciasta i posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.
Schłodzić w lodówce.
Przełożenie ciasta:
Ciasto miodowe – śmietanka – ciasto miodowe – mleko skondensowane – orzechy
Cud, miód i orzeszki – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy mleka skondensowanego śmiało można je zastąpić masą kajmakową lub sosem toffi do gofrów. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.