Cud, miód i orzeszki

Cud, miód i orzeszki

„Cud, miód i orzeszki” to przepis, który zachwyci ciepłym, słodkim smakiem i różnorodnością tekstur. To mieszanka delikatnego miodu, chrupiących orzechów oraz tajemniczego składnika, który dodaje przysmaku i tworzy idealne połączenie, sprawiając, że to danie jest prawdziwym „cudem”. Te smaki łączą się w unikalny sposób, tworząc deser idealny na każdą okazję. Przygotowanie tego przepisu to również proste i przyjemne doświadczenie. Można go dostosować do własnych upodobań, dodając ulubione orzechy czy wybierając ulubiony rodzaj miodu. To danie, które zasługuje na miejsce w twoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • Krem:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • ok. 1/2 szkl. gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 10 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
  • puszka mleka skondensowanego (słodzonego)

Cud, miód i orzeszki – jak zrobić?

  1. 1.

    Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę „Plamę z Murzynkiem” i posiekać dobrze nożem. Dodać po łyżeczce proszku do pieczenia i sody. Ponownie dobrze posiekać. Wbić 2 całe jajka oraz dodać 15 dag miodu. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, a następnie rozwałkować każdą z nich na prostokąt. Przełożyć do blaszki (24 x 36 m ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec każdą część oddzielnie 15-17 minut w temp. 180 stopni.

  2. 2.

    3 łyżki żelatyny rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Przestudzić.

    Śmietanę ubić na sztywno dodają pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Dobrze wymieszać. Na koniec ciągle ubijając śmietankę połączyć ją z chłodną żelatyną. Wyłożyć równomiernie całość śmietanki na jedną część ciasta i przykryć drugą. Docisnąć.

  3. 3.

    Mleko skondensowane gotować 3 godziny, a następnie ostudzonym posmarować wierz ciasta i posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.

Schłodzić w lodówce.

Przełożenie ciasta:

Ciasto miodowe – śmietanka – ciasto miodowe – mleko skondensowane – orzechy

Cud, miód i orzeszki – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy mleka skondensowanego śmiało można je zastąpić masą kajmakową lub sosem toffi do gofrów. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cudaczki karnawałowe
Następny przepis: Cudak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode