Crumble
Crumble to popularny deser, który swoją prostotę zawdzięcza Brytyjczykom. Jest niezwykle łatwym i szybkim deserem do przygotowania, więc jest doskonałym wyborem na spontaniczne spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Ten wspaniały przepis na crumble to połączenie chrupiącej, lekko słodkiej warstwy na wierzchu i soczystego, aromatycznego nadzienia w środku. Co więcej, crumble można przygotować z dowolnym owocem lub kombinacją owoców, co czyni go uniwersalnym deserem na każdą porę roku. To smaczne danie zachwyci nie tylko miłośników owocowych deserów, ale także wszystkich ceniących proste, domowe wypieki. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny
- 3 jabłka
- 4 łyżki miodu sztucznego
- KRUSZONKA:
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
Crumble – jak zrobić?
-
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i dodać bakalie oraz miód – wymieszać.
-
Z podanych składników zrobić kruszonkę. W razie potrzeby dodać mąki.
-
Jabłka z bakaliami układamy w kokilkach, posypujemy kruszonką. Zapiekamy w piekarniku do momentu zarumienienia się kruszonki.
Crumble – dodatkowe informacje
Na gorący deser możemy położyć gałkę ulubionych lodów, wtedy jest jeszcze lepszy. Jeśli nie mamy koklików, możemy deser zrobić w naczyniu żaroodpornym. Smacznego!