Creme brulee z dyni – Creme brulee with a pumpkin
Oto nieoczywisty, ale zaskakująco smaczny przepis na krem brulee z dyni i kaszy jaglanej. Ta wersja popularnego deseru to ciekawa odmiana dla tych, którzy szukają czegoś innowacyjnego, a jednocześnie przepysznie słodkiego. Połączenie kremowego sernika i charakterystycznego smaku dyni, ozdobione chrupiącą, karmelizowaną skorupką, to gratka dla wszystkich miłośników deserów. Serwowanie takiego kremu brulee to wyśmienity sposób na rozpieszczenie swoich gości podczas spotkań towarzyskich lub rodzinnych obiadów. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i przekonaj się, jak pyszny i aromatyczny może być krem brulee z dyni.
admin
Składniki:
- 250 g dyni
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki /30 lub 36%/
- laska wanilii/łyżeczka cukru waniliowego/
- brązowy cukier/ na górę/
Creme brulee z dyni – creme brulee with a pumpkin – jak zrobić?
- Jak to zrobić?
- Dynię obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości. Miękką dynię zmiksuj w blenderze lub rozgnieć widelcem.
- Zagotuj śmietankę z wanilią.
- Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj do nich zmiksowaną dynię, a następnie lekko wystudzoną śmietankę, delikatnie wymieszaj.
- Wlej krem do foremek. Na dużą blaszkę do pieczenia wlej wodę, ułóż foremki z kremem i piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 25-30 min.
- Na koniec posyp brązowym cukrem i przypal cukier palnikiem lub włóż na krótko do mocno nagrzanego piekarnika pod sam ruszt.
Porady – Dodatkowe informacje
Moja rada:
– Dyni ugotowanej na parze nie trzeba miksować tylko wystarczy zgnieść widelcem.
– Najlepiej brązowy cukier przypalić palnikiem, mój się popsuł i musiałam „przypalać” w piekarniku, dlatego nie jest idealnie, deser jest jednak tak pyszny, że to wcale nie przeszkadza.
– Krem pieczony w kąpieli wodnej jest o wiele delikatniejszy.