CREME BRULEE
Przepis na creme brulee to sposób na stworzenie legendarnej francuskiej potrawy. To eleganckie deser, znanym jako krem brulee bez pieczenia, zachwyca intensywnym smakiem i delikatną, kremową konsystencją. Jego unikalny, toffiowy posmak oraz chrupiąca wierzchnia warstwa karmelu, sprawiają że jest ulubieńcem gourmandów na całym świecie. Tradycyjny creme brulee to połączenie tylko kilku składników, które w odpowiednich proporcjach tworzą prawdziwą symfonię smaku. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości niezwykle smacznym i eleganckim deserem, ten przepis będzie idealny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki białego cukru
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 laska wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania kremu brulee
- W rondelku zagotowujemy śmietanę z białym cukrem i cukrem wanilinowym (lub wyłuskanymi ziarenkami z laski wanilii). Gdy składniki zaczną się gotować zdejmujemy je z ognia i studzimy.
- Żółtka ubijamy, ale nie do końca, nie na puszysto (ok. 2 minuty). Następnie dodajemy do nich po łyżce jeszcze ciepłej śmietany i delikatnie mieszamy (lub miksujemy na najniższych obrotach) do połączenia składników. Gotową masę przelewamy przez sitko do foremek na wysokość ok 2 cm.
- Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i wkładamy foremki na ok. 50 minut. Po upieczeniu krem ma mieć zwartą konsystencję. Jeżeli jest rzadki i lejący wydłużamy czas pieczenia.
- Po ostudzeniu wkładamy foremki do lodówki na 5 godzin a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem kremu brulee posypujemy brązowym cukrem, który następnie karmelizujemy do momentu powstania twardej skorupki. Najlepiej jest w tym celu użyć palnika.
CREME BRULEE – dodatkowe informacje
Jeżeli spodziewacie się licznej grupy smakoszy możecie zwiększyć ilość porcji (wszystkie składniki są na ok. 5-6 porcji) dodając 100 ml mleka i jedno żółtko. Oczywiście liczba porcji jest mocno uzależniona od wielkości foremek. Śmietana jest dość elastyczna w przyjmowaniu różnych odcieni i smaków. Zachęcam do eksperymentowania, np. zamieniając wanilię na kakao, serwując z owocami, czekoladą itd. Wizualnie również można puścić wodze fantazji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Creme brulee z dyni - Creme brulee with a pumpkin
Następny przepis: NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)