Ciasto Zachód słońca

Ciasto Zachód słońca

Zachód słońca to magiczny spektakl kolorów, który przeniesiony na wypiek, daje przepyszne oraz atrakcyjne wizualnie ciasto o tej właśnie nazwie. Nasz przepis na ciasto „Zachód słońca” to wyśmienita propozycja dla miłośników słodkich wypieków. Kompozycja idealnie dobranej mieszanki składników, wyróżnia się niezapomnianym, intensywnym smakiem, który zdobi paleta barw przypominająca zachodzące słońce. To doskonała propozycja na urodziny, imprezę dla dzieci, czy spotkanie z przyjaciółmi. „Zachód słońca” jest nie tylko piękny dla oka, ale także niezwykle smaczny i niepowtarzalny. Każdy kęs przyniesie Ci radość i słodką rozkosz. Zaskocz bliskich i znajomych tym niecodziennym, kolorowym ciastem.

Składniki:

  • Biszkopt:(blaszka 33 x 26)
  • 3 jajka L
  • 3 łyżki kopiaste cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wierzch ciasta:
  • 2 galaretki niebieskie
  • 3 galaretki w różnych kolorach (np: brzoskwiniowa, agrestowa i jeszcze jedna niebieska)
  • duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • 1 kg serka waniliowego (wiaderko)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • śnieżka
  • 150 ml zimnego mleka
  • czekolada do dekoracji

Ciasto „zachód słońca” – jak zrobić?

  1. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek.
    Obie mąki przesiać razem z proszkiem do miski, wymieszać ze sobą.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
    Zmniejszyć obroty miksera, dodać po jednym żółtka, potem wodę i olej, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać najlepiej łyżką.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę (33×26) wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec do suchego patyczka ok. 20-25 minut.
    Wyjąć z blaszki, wystudzić, zdjąć „skórkę” z wierzchu, aby galaretka się nie odklejała.
    Blaszkę, w której się piekł, wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na nią biszkopt, wstawić do lodówki.
  2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić, ale ma być płynna.
    Brzoskwinie osączyć z zalewy (najlepiej gdy są zimne) położyć płasko na talerzu i dołki po pestkach wypełnić galaretką, wstawić do lodówki.
    Biszkopt nasączyć lekko galaretką i również wstawić do schłodzenia.
    Resztkę galaretki odstawić, aby stężała.
  3. Dwie niebieskie galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, wystudzić (mają być tężejące).
    Wylać je na biszkopt, a gdy zastygną położyć na wierzch brzoskwinie częścią płaską do dołu.
  4. Pozostałe galaretki rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody, odstawić, aby całkiem stężały. Potem widelcem rozdrobnić je na „kaszkę”. Tak samo rozdrobnić galaretkę brzoskwiniową.
    Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, gdy napęcznieje wstawić do większej miseczki z gorącą wodą, aby się rozpuściła, lekko przestudzić.
  5. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodawać po łyżce serka, cały czas ubijając, na końcu dodać żelatynę i „kaszkę” z galaretek, chwilę zmiksować.
    Wyłożyć na brzoskwinie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Udekorować tartą czekoladą.

Ciasto Zachód słońca – dodatkowe informacje

Przy wykładaniu masy serowej należy uważać, aby dokładnie wypełnić wszystkie przestrzenie między brzoskwiniami, aby nie było dziur.

Do przygotowania ciasta użyłam sera z wiaderka o smaku waniliowym, jest on lekko słodzony i nie dodawałam już cukru do masy serowej. Gdyby ktoś używał sera bezsmakowego, wtedy należy do masy dodać cukru pudru od pół do 3/4 szklanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KOLOROWY TORCIK Z GALARETEK
Następny przepis: Kolumbijskie placki arepas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode