Ciasto z musem jagodowym
Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkości z nutą owocową, nie możesz przegapić sposobności na skosztowanie ciasta z musem jagodowym. Ten przepis łączy subtelne słodycze ciasta z intensywnym smakiem jagód, które zaskoczą twoje kubki smakowe. To prosty w wykonaniu deser, niesie ze sobą esencję lata, kiedy to jagody są szczególnie soczyste i słodkie. Idealne do podania na gorący, letni poobiedni posiłek. Wystarczy zebrać potrzebne składniki, a następnie przygotować się, aby rozpocząć swoją przygodę z ciastem i mnóstwem jagód. Co ważne, ciasto z musem jagodowym jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie, idealne na każdą okazję.
admin
Składniki:
- Ciasto: 100 g masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Masa jagodowo-jogurtowa: 1,5 kg gęstego jogurtu (najlepiej greckiego), 1,5 szklanki cukru pudru, 3 szklanki borówek (jagód – nie amerykańskich bo dają za słaby kolor) i 50 gram żelatyny.
- Mus jagodowy: 3 szklanki jagód (borówek), 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka soku jabłkowego i 4 łyżki żelatyny.
Ciasto z musem jagodowym – jak zrobić?
- Ciasto: Jajka z cukrem ubić na puch, dodać mąkę z proszkiem i na końcu roztopione przestudzone masło. Upiec na prostokątnej blaszce.
- Masa: 2 szklanki jagód zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę zrobioną jak na opakowaniu. W misce wymieszać jogurt z resztą jagód, dodać zmiksowane jagody. Przełożyć na upieczone ciasto i dać do lodówki aż się siądzie.
- Mus: Jagody zmiksować z cukrem, dodać sok i rozpuszczoną żelatynę w minimalnej ilości wody. Wyłożyć na masę jagodową i dać do lodówki aż stężeje. Udekorować.
Ciasto z musem jagodowym – dodatkowe informacje
Mus wlewany gdy masa jagodowa stężeje w lodówce. To ciasto można zrobić też z truskawkami, malinami, ostrężnicami. Gdy nie mamy czasu na pieczenie biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików.