Ciasto „Użądlenie pszczoły”

Ciasto „Użądlenie pszczoły”

Ciasto „Użądlenie pszczoły” to prawdziwy majstersztyk cukiernictwa, który zachwyci smakiem każdego wielbiciela słodkości. Bogactwo smaku tego ciasta opiera się na połączeniu zdrowych składników, takich jak miod, mleczka i jaja, które razem tworzą wyjątkowo aromatyczny wypiek. Ta niepowtarzalna kompozycja smaków zapewni prawdziwą ucztę dla każdego łasucha. Ciasto „Użądlenie pszczoły” to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie lub niedzielny deser. Wypróbuj ten przepis i sam przekonaj się, jak wspaniałe emocje może dostarczyć domowy wypiek.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 g masła, miękkiego lub margaryny
  • 42 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1 szklanka mleka( letniego)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Na skorupkę:
  • 6 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g płatków migdałowych
  • Na krem:
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 150 g cukru
  • 12 płatków żelatyny
  • 600 g słodkiej śmietanki
  • 2 paczuszki cukru waniliowego

Ciasto „użądlenie pszczoły” – jak zrobić?

  1. Masło rozpuścić i ochłodzić. Drożdże włożyć do miski, wsypać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Zostawić pod przykryciem na 15 minut, aż zaczyn ruszy. Następnie dodać resztę mąki, cukru, żółtka, szczyptę soli i ochłodzone masło. Ciasto wyrobić, można przy pomocy miksera. Najpierw na najniższych obrotach wszystko wymieszać, a potem około 5 minut na najwyższych obrotach. Nakryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż zwiększy objętość o połowę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na natłuszczonej foremce.
  2. Przygotować skorupkę: mleko podgrzać z masłem. Dodać cukier, miód i płatki migdałowe. Pogotować na małym ogniu, aż masa zrobi się szklana i zgęstnieje, ale nie może zbrązowieć. Zdjąć z ognia, ochłodzić i rozprowadzić na cieście drożdżowym w foremce. Zostawić jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie. Następnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
  3. Po ochłodzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
  4. Krem:

    • Zagotować 3,5 szklanki mleka. A z pół szklanki mleka, 2 budyniów i cukru przygotować budyń. Dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Żelatynę namoczyć, następnie dobrze wykręcić i dodać do gorącego budyniu. Szybko wymieszać. Odstawić, aż wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Gdy budyń jest dobrze ochłodzony dodać ubitą śmietankę i wymieszać.
  5. Na dolny placek położyć krem i nakryć plackiem ze skorupką migdałową. Można już teraz pokroić górny placek na pożądaną wielkość. Ułatwi to nam później krojenie. Wstawić do zimnego, aż krem zastygnie.

Ciasto „Użądlenie pszczoły” – dodatkowe informacje

Do kremu można dodać świeże truskawki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Vanillekipferl
Następny przepis: Vitello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode