Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia

Zapraszam do odkrycia przepisu na niezwykle prosty i pyszny deser, którym jest ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia, ten deser jest idealny na letnie popołudnie, kiedy nie chcemy spędzać czasu przy gorącym piekarniku. Niezwykle soczyste truskawki doskonale komponują się ze słodką bitą śmietaną, tworząc przepyszne połączenie smaków. Choć proste, to ciasto z pewnością zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną bez pieczenia to dosłownie smak lata zamknięty w jednym deserze.

Składniki:

  • Biszkopty – około 200 g
  • Truskawki – 500 g
  • Biała czekolada – 200 g
  • Wiórki kokosowe – 200 g
  • Śmietanka 30% – 500 ml

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Lubie zjeść dobre ciasto jednak nie koniecznie lubię je przygotowywać a zwłaszcza piec, dlatego też staram się pokazać Wam, że ciasto bez pieczenia może też być bardzo smaczne ale i szybkie wykonaniu. Zaczynamy
  2. Przygotowanie naszego ciasta zaczniemy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie pozostawiamy aby przestygła. W tym czasie myjemy nasze truskawki i przekrajmy na pół. Gdy truskawki mamy gotowe a nasza czekolada jeszcze stygnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno (jeżeli ktoś preferuje bardzo słodkie ciasta to tutaj jest moment, w którym może dodać cukier). Gdy mamy już ubitą śmietankę dodajemy porcjami do niej przestudzoną białą czekoladę ciągle mieszając. Następnie do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy. Zostały Nam dwie najważniejsze czynności, układanie i schładzanie
  3. Na dnie tortownicy układamy pierwszą warstwę biszkoptów (będą dwie warstwy). Następnie wykładamy 1/3 część przygotowanej masy i dokładnie rozprowadzamy po całym spodzie. Na masę układamy nasze truskawki a na nie drugą część masy. I powtarzamy czynności czyli ponownie układamy biszkopty i masę a na samą górę resztę truskawek. Teraz nasze ciasto truskawkowe przekładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum 3 godziny a najlepiej całą noc. Smacznego!!

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Porada: Jeśli szukasz przepisu na pyszne i łatwe ciasto z truskawkami i bitą śmietaną, to koniecznie wypróbuj ten bezpieczny sposób przygotowania. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. Smak truskawkowy w połączeniu z delikatną bitą śmietaną sprawia, że ciasto jest lekkie i niezwykle orzeźwiające. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym przepisie, kliknij przechodząc pod link: https://milycooking.pl/ciasto-truskawkowe-z-bita-smietana-bez-pieczenia/


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ,,Truskawkowe pole'' pod galaretką
Następny przepis: Ciasto truskawkowo-kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode