Ciasto Strzępiec z dżemem

Ciasto Strzępiec z dżemem

Ciasto strzępiec, zwane również pleśniakiem, to tradycyjny polski przysmak o unikalnej strukturze. To wyjątkowo soczyste ciasto, które charakteryzuje się strzępiącą, kruchą strukturą, stąd jego nazwa. Głównymi składnikami strzępca jest mąka, jajka, masło i cukier, ale niezaprzeczalnie kluczową rolę odgrywa tu gęsty, słodki dżem. Strzępiec jest doskonały na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości, ale też jako codzienny dodatek do kawy czy herbaty. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego wielbiciela słodkości. Kuszący strzępiec to doskonałe połączenie tradycji i smaku.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 0,5 kostki masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • słoik dżemu porzeczkowego (400 g)
  • łyżka kakao
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy

1. Ciasto strzępiec z dżemem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:
1. Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
2. Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach jedno ciasto białe, na to wykładamy dżem z czarnych porzeczek (najlepszy jest taki robiony w domu bo jest gęsty). Na dżem ścieramy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec wsypujemy kisiel mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
3. Na wierzch ścieramy drugie białe ciasto.
4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę u mnie 75 minut w 170 stopniach.
5. Po upieczeniu możemy polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
6. U mnie obyło się bez dodatkowych dekoracji i tak szybciutko znikało.

Porady – Ciasto Strzępiec z dżemem

Można zamiast dżemu porzeczkowego dać inny dżem lub jabłka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stryki śląskie
Następny przepis: Studencki zdrowy obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode