Ciasto śmietanowiec z galaretkami
Składniki:
- 2 szklanki śmietany 12% (po 360ml)
- 3 galaretki
- cukier
- na spód:
- 1,5 paczki herbatników
- 50g masła
- 200ml śmietanki 30%
Tort galaretkowy ze śmietaną – przepis
-
1.
Herbatniki należy rozdrobnić, dodać 60 roztopionego masła i dokładnie wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18 cm, mocno dociskając. Następnie wstawić do lodówki.
-
2.
Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odczekać aż lekko przestygną. Śmietanę przełożyć do garnka i słodzić. Następnie podzielić śmietanę na 3 mniej więcej równe części.
-
3.
Do zimnej galaretki dodać śmietanę i odstawić do lekkiego stężenia (jeśli galaretka zbytnio stężeje, można ją delikatnie podgrzać). Jedną z już lekko stężałych galaretek wylać na spód z herbatników, wstawić do lodówki na około 15 minut, a następnie wylać kolejną galaretkę. Procedurę powtórzyć z trzecią galaretką. Wstawić tortownicę z ciastem do lodówki. Przed podaniem dekorować wierzch bitą śmietaną.
Ciasto śmietanowiec z galaretkami – dodatkowe informacje
Nie piszę ile dokładnie dodać cukru do śmietany, ponieważ jedna galaretka jest słodsza, a druga mniej. Radzę na początek dodać trochę mniej cukru, ponieważ następnie zmieszamy ją ze słodką galaretką. W razie potrzeby można potem dosłodzić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH
Następny przepis: ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI