Ciasto serowo-pomarańczowa Wiewiórka
Wiewiórka to słodki wypiek, który oczaruje nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Wyjątkowy ciasto, które ma swoje korzenie w kuchni koreańskiej, staje się coraz popularniejsze na całym świecie. Dzisiaj zapraszam na wersję serowo-pomarańczową – orzeźwiające, cytrusowe akcenty doskonale komponują się z delikatnym serem. To ciekawa alternatywa dla klasycznych ciast i deserów. Ponadto, ten wyjątkowy przepis, choć może wydawać się nieco skomplikowany na początku, jest w rzeczywistości całkiem prosty. Namawiam do wypróbowania. Ciesz się wyjątkowym smakiem ciasta serowo-pomarańczowej wiewiórki!
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g dowolnych orzechów (np, laskowe, migdały)
- 50 g rodzynek, śliwek i żurawiny suszonej
- masa serowa: 1 kg sera na serniki 3- krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
- 4 jajka
- 100 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 250 g mleka
- 1 szklanka cukru
- masa pomarańczowa: 300 ml soku pomarańczowego typu Kubuś
- 100 ml śmietanki 50 proc.
- 1 budyń śmietankowy
- ponadto: 3 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto serowo-pomarańczowa wiewiórka – jak zrobić?
-
1.
Ciasto Wiewiórka: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawać do żółtek, na przemian z mlekiem i olejem. Dokładnie połączyć. -
2.
Orzechy grubo posiekać, a rodzynki, morele i śliwki drobniej pokroić, sparzyć i osuszyć. Oprószyć mąką, dorzucić do ciasta. Na końcu wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.24/24 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. -
3.
Masa serowa: w garnku rozpuścić masło z cukrem (nie gotować). Dodać ser i roztrzepane jajka. Całość gotować na małym ogniu, wciąż mieszając, aby masa się nie przypaliła. Budynie rozpuścić w mleku i połączyć serem. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Dolną część ciasta Wiewiórka wyłożyć na blaszkę i wylać jeszcze gorącą masę serową (3 łyżki odłożyć). Przykryć drugim ciastem i posmarować pozostałą masą serową. -
4.
Masa pomarańczowa: 200g soku zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń i połączyć z gotującym się sokiem. Dodać śmietankę, wymieszać i powstały budyń lekko przestudzić. Posmarować wierzch ciasta, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).
Ciasto serowo-pomarańczowa Wiewiórka – dodatkowe informacje
* jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta można dosłodzić sok Kubuś