Ciasto serowo-pomarańczowa Wiewiórka

Ciasto serowo-pomarańczowa Wiewiórka

Wiewiórka to słodki wypiek, który oczaruje nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Wyjątkowy ciasto, które ma swoje korzenie w kuchni koreańskiej, staje się coraz popularniejsze na całym świecie. Dzisiaj zapraszam na wersję serowo-pomarańczową – orzeźwiające, cytrusowe akcenty doskonale komponują się z delikatnym serem. To ciekawa alternatywa dla klasycznych ciast i deserów. Ponadto, ten wyjątkowy przepis, choć może wydawać się nieco skomplikowany na początku, jest w rzeczywistości całkiem prosty. Namawiam do wypróbowania. Ciesz się wyjątkowym smakiem ciasta serowo-pomarańczowej wiewiórki!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g dowolnych orzechów (np, laskowe, migdały)
  • 50 g rodzynek, śliwek i żurawiny suszonej
  • masa serowa: 1 kg sera na serniki 3- krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g mleka
  • 1 szklanka cukru
  • masa pomarańczowa: 300 ml soku pomarańczowego typu Kubuś
  • 100 ml śmietanki 50 proc.
  • 1 budyń śmietankowy
  • ponadto: 3 łyżki wiórków kokosowych

Ciasto serowo-pomarańczowa wiewiórka – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto Wiewiórka: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawać do żółtek, na przemian z mlekiem i olejem. Dokładnie połączyć.
  2. 2.
    Orzechy grubo posiekać, a rodzynki, morele i śliwki drobniej pokroić, sparzyć i osuszyć. Oprószyć mąką, dorzucić do ciasta. Na końcu wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.24/24 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  3. 3.
    Masa serowa: w garnku rozpuścić masło z cukrem (nie gotować). Dodać ser i roztrzepane jajka. Całość gotować na małym ogniu, wciąż mieszając, aby masa się nie przypaliła. Budynie rozpuścić w mleku i połączyć serem. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Dolną część ciasta Wiewiórka wyłożyć na blaszkę i wylać jeszcze gorącą masę serową (3 łyżki odłożyć). Przykryć drugim ciastem i posmarować pozostałą masą serową.
  4. 4.
    Masa pomarańczowa: 200g soku zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń i połączyć z gotującym się sokiem. Dodać śmietankę, wymieszać i powstały budyń lekko przestudzić. Posmarować wierzch ciasta, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).

Ciasto serowo-pomarańczowa Wiewiórka – dodatkowe informacje

* jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta można dosłodzić sok Kubuś


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto serowe z rabarbarem
Następny przepis: Ciasto Shrek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode