Ciasto Rodzynkowiec

Ciasto Rodzynkowiec

Jeśli kochasz desery z rodzynkami, to Ciasto Rodzynkowiec jest idealnym wyborem dla Ciebie. Przygotowanie go sprawi ci wiele frajdy, a efekt końcowy z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. To przepis troszeczkę inny niż klasyczny – inspirowany przepisami słynnej siostry Anastazji. W ciastach siostry Anastazji najważniejsze są proste składniki i dużo miłości – to smakuje w Rodzynkowcu. Deser jest wilgotny, miękki, a jego smak jest dodatkowo podkreślany przez słodkie rodzynki. To ciasto to królowa każdej domowej herbatki. Czym skusić, jeśli nie pysznym, domowym ciastem?

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 8 jajek
    • 1 1/2 szklanki cukru
    • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę budyniową:
    • 3 szklanki mleka
    • 2 budynie czekoladowe
    • 4 łyżki cukru
    • 1 kostka masła
  • Składniki na masę czekoladową z rodzynkami:
    • 2 czekolady mleczne
    • 1/2 kostki masła
  • Dodatkowo:
    • ok. 300 g dżemu z czarnej porzeczki
    • 400 g rodzynek
    • 1/2 szklanki spirytusu lub rumu
    • 100 g orzeszków włoskich solonych

Ciasto rodzynkowiec – jak zrobić?

  1. Rodzynki moczyć przez całą noc. Na drugi dzień rodzynki odsączyć.
  2. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajeczno-cukrowej i wymieszać. Ciasto wylać do formy o wym.dno blachy 37×22 Piec ok. 30 minut w temp. 180 s C. Wystudzić i przekroić na 2 części.
  3. Wykonanie masy budyniowej: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyń.
  4. Wykonanie masy czekoladowej z rodzynkami: Czekolady i masło rozpuścić, dodać rodzynki i pokrojone orzeszki – wymieszać.
  5. Złożenie ciasta: Jedną część biszkoptu posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem, wyłożyć resztę masy. Na wierzch wyłożyć masę z rodzynkami. Wstawić do lodówki. Smacznego 🙂

Ciasto Rodzynkowiec – dodatkowe informacje

Jeśli placki biszkoptowe są suche, nasączyć je alkoholem odsączonym z rodzynek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rizi bizi z marchewką i grzybami
Następny przepis: Rocznicowy tort

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode