Ciasto Rodzynkowiec
Jeśli kochasz desery z rodzynkami, to Ciasto Rodzynkowiec jest idealnym wyborem dla Ciebie. Przygotowanie go sprawi ci wiele frajdy, a efekt końcowy z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. To przepis troszeczkę inny niż klasyczny – inspirowany przepisami słynnej siostry Anastazji. W ciastach siostry Anastazji najważniejsze są proste składniki i dużo miłości – to smakuje w Rodzynkowcu. Deser jest wilgotny, miękki, a jego smak jest dodatkowo podkreślany przez słodkie rodzynki. To ciasto to królowa każdej domowej herbatki. Czym skusić, jeśli nie pysznym, domowym ciastem?
admin
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na masę budyniową:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki cukru
- 1 kostka masła
- Składniki na masę czekoladową z rodzynkami:
- 2 czekolady mleczne
- 1/2 kostki masła
- Dodatkowo:
- ok. 300 g dżemu z czarnej porzeczki
- 400 g rodzynek
- 1/2 szklanki spirytusu lub rumu
- 100 g orzeszków włoskich solonych
Ciasto rodzynkowiec – jak zrobić?
- Rodzynki moczyć przez całą noc. Na drugi dzień rodzynki odsączyć.
- Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajeczno-cukrowej i wymieszać. Ciasto wylać do formy o wym.dno blachy 37×22 Piec ok. 30 minut w temp. 180 s C. Wystudzić i przekroić na 2 części.
- Wykonanie masy budyniowej: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyń.
- Wykonanie masy czekoladowej z rodzynkami: Czekolady i masło rozpuścić, dodać rodzynki i pokrojone orzeszki – wymieszać.
- Złożenie ciasta: Jedną część biszkoptu posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem, wyłożyć resztę masy. Na wierzch wyłożyć masę z rodzynkami. Wstawić do lodówki. Smacznego 🙂
Ciasto Rodzynkowiec – dodatkowe informacje
Jeśli placki biszkoptowe są suche, nasączyć je alkoholem odsączonym z rodzynek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rizi bizi z marchewką i grzybami
Następny przepis: Rocznicowy tort