Ciasto Przysmak wiewiórki

Ciasto Przysmak wiewiórki

Kiedy liście na drzewach zaczynają zmieniać kolor, a temperatura spada, naturalnym jest pragnienie pysznego, domowego ciasta. Przysmak wiewiórki to idealny deser na jesienne popołudnia, który sprawi, że Twoje papile smakowe „odleciają” z przyjemności. Jest to ciasto, które dzięki unikalnej kombinacji składników dostarczy ciepło, jak dobrze rozpalone kominkowe ognisko. Od pierwszego kęsa poczujesz intensywne aromaty orzechów, karmelu i cukru, które idealnie się komplementują. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które będzie nie tylko smaczne, ale także niebanalne, to Ciasto Przysmak wiewiórki na pewno spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 7 jaj
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mieszanki orzechów włoskich i laskowych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonej kolorowej kostki ananasa
  • 5 średnich jabłek
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto przysmak wiewiórki – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy wsypujemy na zmianę mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem oraz olej i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i orzechy z rodzynkami i ananasem
  2. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x36cm. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170°C.

Ciasto Przysmak wiewiórki – dodatkowe informacje

Zamiast jabłek można dodać gruszki, też będzie smakowało wyśmienicie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PRZYPRAWA DUKKAH
Następny przepis: Pstrąg faszerowany w bukiecie warzywnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode