Ciasto Przysmak wiewiórki
Kiedy liście na drzewach zaczynają zmieniać kolor, a temperatura spada, naturalnym jest pragnienie pysznego, domowego ciasta. Przysmak wiewiórki to idealny deser na jesienne popołudnia, który sprawi, że Twoje papile smakowe „odleciają” z przyjemności. Jest to ciasto, które dzięki unikalnej kombinacji składników dostarczy ciepło, jak dobrze rozpalone kominkowe ognisko. Od pierwszego kęsa poczujesz intensywne aromaty orzechów, karmelu i cukru, które idealnie się komplementują. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które będzie nie tylko smaczne, ale także niebanalne, to Ciasto Przysmak wiewiórki na pewno spełni Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru pudru
- 7 jaj
- 1,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mieszanki orzechów włoskich i laskowych
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki suszonej kolorowej kostki ananasa
- 5 średnich jabłek
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto przysmak wiewiórki – jak zrobić?
- Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy wsypujemy na zmianę mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem oraz olej i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i orzechy z rodzynkami i ananasem
- Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x36cm. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170°C.
Ciasto Przysmak wiewiórki – dodatkowe informacje
Zamiast jabłek można dodać gruszki, też będzie smakowało wyśmienicie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PRZYPRAWA DUKKAH
Następny przepis: Pstrąg faszerowany w bukiecie warzywnym