Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami
Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami to wyjątkowa kombinacja klasyki z nutą niepowtarzalnego smaku. Ta wersja pleśniaka docenią zarówno miłośnicy tradycyjnych słodkości, jak i poszukiwacze nowych kulinarnych doświadczeń. Połączenie delikatnego ciasta, o charakterystycznej dla pleśniaka strukturze, z kwaskowato-słodkimi czarnymi porzeczkami to gratka dla podniebienia. Ciasto pleśniak z porzeczkami pochodzi z dawnej polskiej tradycji i do dziś cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem na rodzimych stołach. Idealne na każdą okazję – niezależnie, czy to urodziny babci, czy popołudniowa kawa z przyjaciółką.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Piana:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżki kakao
- porzeczki
Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jogurt i wyrobić. Kulki ciasta schłodzić. Białka ubić z cukrem na sztywno. Jasną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia, na to położyć porzeczki. Przykryć je poskubanym ciemnym ciastem i na to wyłożyć pianę. Na końcu poskubać trzecią częścią jasnego ciasta.
- Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).
Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami – dodatkowe informacje
Jeśli posiadamy bardzo dojrzałe porzeczki możemy przed ich położeniem posypać delikatnie ciasto bułką tartą. Można dowolnie skubać ciasto, mieszać kolory i np. dodać ciemne ciasto z jasnym bezpośrednio na pianę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pleśniak z musem jabłkowym
Następny przepis: Płotki w zalewie octowej