Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany czarną porzeczką

Ciasto Piernikowy smak – Piernik przekładany czarną porzeczką

Poznaj jedno z ulubionych przepisów na ciasto z czarną porzeczką, inspirowane umiejętnościami siostry Anastazji. Przekładany piernik o nazwie „Piernikowy smak”, bogaty w nuty staropolskiego piernika i soczystą czarną porzeczkę, to smakowity deser, który towarzyszył wielu rodzącym się wspomnieniom. Niemalże zapomniany, ale wciąż apetyczny – przekładany piernik z czarnymi porzeczkami, to królewski detoks dla podniebienia. To wyjątkowe ciasto nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni, kiedy przygotowywano go na Boże Narodzenie i inne ważne uroczystości rodzinne. Teraz możemy cieszyć się jego smakiem w każdym momencie!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 45 dag zmielonych pierników (lukrowanych suchych)
    • 9 jaj
    • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¾ szklanki cukru pudru
  • Masa czerwona:
    • 1 słoik litrowy kompotu z owocami czarnej porzeczki
    • 2 galaretki czerwone
  • Masa biała:
    • ½ l mleka
    • 4 żółtka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • 25 dag masła

Ciasto piernikowy smak – piernik przekładany czarną porzeczką – jak zrobić?

  1. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do prostokątnej blaszki i piec w temperaturze około 180 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
  2. Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w ½ l kompotu (ewentualny brak uzupełnić wodą).
  3. Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.
  4. Przełożenie:
    • Ciasto – połowa masy białej – rozłożyć odsączone owoce – zalać tężejącą galaretką – połowa masy białej – ciasto – wierzch posypać cukrem pudrem

Piernik przekładany czarną porzeczką – dodatkowe informacje

Odsączone owoce z kompotu można również wymieszać z galaretką. Możemy również użyć mrożonych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernikowy sos do ryby
Następny przepis: Pieróg biłgorajski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode