Ciasto Piernikowy smak – Piernik przekładany czarną porzeczką
Poznaj jedno z ulubionych przepisów na ciasto z czarną porzeczką, inspirowane umiejętnościami siostry Anastazji. Przekładany piernik o nazwie „Piernikowy smak”, bogaty w nuty staropolskiego piernika i soczystą czarną porzeczkę, to smakowity deser, który towarzyszył wielu rodzącym się wspomnieniom. Niemalże zapomniany, ale wciąż apetyczny – przekładany piernik z czarnymi porzeczkami, to królewski detoks dla podniebienia. To wyjątkowe ciasto nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni, kiedy przygotowywano go na Boże Narodzenie i inne ważne uroczystości rodzinne. Teraz możemy cieszyć się jego smakiem w każdym momencie!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto:
- 45 dag zmielonych pierników (lukrowanych suchych)
 - 9 jaj
 - ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - ¾ szklanki cukru pudru
 
 - Masa czerwona:
- 1 słoik litrowy kompotu z owocami czarnej porzeczki
 - 2 galaretki czerwone
 
 - Masa biała:
- ½ l mleka
 - 4 żółtka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - ¾ szklanki cukru pudru
 - 25 dag masła
 
 
Ciasto piernikowy smak – piernik przekładany czarną porzeczką – jak zrobić?
- Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do prostokątnej blaszki i piec w temperaturze około 180 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
 - Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w ½ l kompotu (ewentualny brak uzupełnić wodą).
 - Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.
 - Przełożenie:
- Ciasto – połowa masy białej – rozłożyć odsączone owoce – zalać tężejącą galaretką – połowa masy białej – ciasto – wierzch posypać cukrem pudrem
 
 
Piernik przekładany czarną porzeczką – dodatkowe informacje
Odsączone owoce z kompotu można również wymieszać z galaretką. Możemy również użyć mrożonych owoców.






