Ciasto Orzechowo-jabłkowa Pychotka

Ciasto Orzechowo-jabłkowa Pychotka

Ciasto Orzechowo-jabłkowa Pychotka to wyjątkowy deser, który połączył w sobie słodkość jabłek z chrupkością orzechów. Ten przepis to esencja jesieni zamknięta w jednym wypieku. Niezwykłe połączenie smaków z pewnością dostarczy każdemu wielu kulinarnych doznań. Składniki użyte do przepisu są proste i łatwo dostępne, co dodatkowo uprzyjemni proces przygotowywania tego ciasta. Jeśli jesteś miłośnikiem jabłek i orzechów, Ciasto Orzechowo-jabłkowa Pychotka na pewno przypadnie Ci do gustu. Jest to idealne rozwiązanie na popołudniową herbatę czy spotkanie z przyjaciółmi. Zapraszam do spróbowania.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 220 g zimnego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 6 żółtek
  • Beza:
  • 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym)
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Wkładka jabłkowa:
  • 350 g musu jabłkowego*
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania)
  • Krem budyniowo-jabłkowy:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 220 g miękkiego masła
  • 100 g musu jabłkowego (np. domowej roboty)
  • Dodatkowo:
  • słoiczek musu jabłkowego*
  • 200 g orzechów włoskich, posiekanych

Ciasto orzechowo-jabłkowa pychotka – jak zrobić?

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.
  2. Beza: Białka (powinny być w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek. Schłodzone kule ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25×35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować musem jabłkowym. Na mus wyłożyć pianę z białek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego, jak i drugiego placka). Gdyby orzechy zaczęły się za szybko rumienić, można przykryć blaszki folią aluminiową. Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  3. Wkładka jabłkowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy lekko przestygnie dodać do niej mus jabłkowy i wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na pierwszy blat ciasta umieszczony w blaszce, wyrównać. Schłodzić do całkowitego stężenia warstwy jabłkowej.
  4. Krem budyniowo-jabłkowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem. Na koniec dodać mus jabłkowy, krótko zmiksować. Na schłodzony placek z wkładką jabłkową wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i przykryć II blatem ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji, a blaty zmiękną. Pychotka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Można użyć sklepowego musu jabłkowego lub przygotować go samemu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności
Następny przepis: Orzechowo-waniliowe rożki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode