CIASTO ORZECHOWA PYCHOTA

CIASTO ORZECHOWA PYCHOTA

Ciasto Orzechowa Pychota to idealna propozycja dla miłośników intensywnych, orzechowych smaków. Wypieki z nutą orzechów włoskich zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem, a to ciasto z pewnością nie jest wyjątkiem. Jego podstawą są mielone orzechy włoskie, które nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Ta słodka, orzechowa propozycja to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, a także elegancki deser na specjalne okazje. Orzechowa Pychota to przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli jesteś fanem orzechów i szukasz inspiracji na pyszne ciasto, nie możesz przejść obojętnie obok tego przepisu! Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki mielonych włoskich orzechów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Masa orzechowa:
  • 3 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki mielonych orzechów do posypania wymieszanych z 1 łyżką cukru pudru

Ciasto orzechowa pychota – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku, dalej ubijać, dodać olej. Ciasto wymieszać z mąką i orzechami i wyłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, później przekroić na dwie części. (ja kroję nitką)
  2. 2.
    Zagotować mleko i zalać nim mielone orzechy, wymieszać ostudzić.
  3. 3.
    Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać. Masę maślaną wymieszać z orzechami. Odłożyć 1/4 masy. Połowę biszkoptu włożyć do blachy i posmarować masą orzechową, przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta posmarować odłożoną ćwiartką masy orzechowej i posypać mielonymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce przez najlepiej kilka godzin.

CIASTO ORZECHOWA PYCHOTA – dodatkowe informacje

Orzechy warto zmielić sobie wcześniej i poporcjowane można zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową
Następny przepis: Orzechowa krówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode