Ciasto Opity Izydor Ewy Wachowicz

Ciasto Opity Izydor Ewy Wachowicz

Znana i ceniona w Polsce kucharka Ewa Wachowicz, zwyciężczyni drugiej edycji „MasterChefa”, słynie z tworzenia niepowtarzalnych wariantów tradycyjnych przepisów. Ciasto „Opity Izydor” to jeden z najsmaczniejszych wyników jej kreatywności, kombinujący intensywność smaku orzechowego ciasta z lekkością kremu i wyrafinowanym akcentem alkoholu. Przepis ten łączy w sobie nutę elegancji i ciepła domowego pieczenia, sprawiając, że jest idealnym wyborem zarówno na uroczyste okazje, jak i przyjemne popołudnie przy filiżance cappuccino. Tak jak inne znane wypieki Ewy Wachowicz, np. tarta z truskawkami czy ciasto tiramisu, „Opity Izydor” zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 gram masła
  • 150 gram cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 gram mąki
  • 100 gram zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody
  • dżem morelowy
  • Masa orzechowa: 300 gram zmielonych orzechów włoskich, alkohole (tyle ma być) 250 ml wódki i 250 ml 40% ciemnego rumu
  • Masa czekoladowa: 3 jajka, tabliczka stopionej gorzkiej czekolady, czubata łyżka kakao, 150 gram cukru i kieliszek spirytusu (musi być dla smaku i charakteru raczej charrrrrrakteru;) 🙂
  • Polewa: stopiona tabliczka czekolady wymieszana z łyżką masła i 3 łyżkami mleka

Ciasto opite Izydor Ewy Wachowicz – jak zrobić?

  1. Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, kakao, mąkę sodową i orzechy. Upiec na wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić, a następnie posmarować wierzch dżemem morelowym.
  2. Zmielone orzechy wymieszać z alkoholami i wyłożyć na dżem.
  3. Jajka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Masło utrzeć, a następnie delikatnie dodać utartą masę jajeczną, kakao, ostudzoną stopioną czekoladę i spirytus. Wyłożyć na masę orzechową, polać polewą i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Opity Izydor Ewy Wachowicz – dodatkowe informacje

Po tym cieście lepiej nie wsiadać za kierownice i absolutnie nie jest on dla dzieci. Przepis ze „Słodkiego świata” Ewy Wachowicz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: OPIEŃKI W SOSIE WĘGIERSKIM
Następny przepis: Oponki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode