Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem
Robienie domowych pierogów to nie tylko smaczny, ale i twórczy proces, który może być idealnym sposobem na spędzenie czasu z najbliższymi. Przygotowanie odpowiedniego ciasta to klucz do sukcesu. Spróbuj naszego przepisu na ciasto na pierogi z mlekiem i masłem – tajemnica tkwi w dodatkach do tradycyjnej mieszanki mąki i wody. Mleko nadaje delikatności, a masło usztywnia ciasto, zapewniając idealną konsystencję, która łatwo się wałkuje, a jednocześnie jest wystarczająco elastyczna, aby dobrze zapiecz się wokół ulubionego farszu. Ciesz się smakiem domowych pierogów już dziś!
admin
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 g masła
- szczypta suszonych drożdży (można pominąć)
Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem – jak zrobić?
- Mąkę, sól i suszone drożdże wkładamy do miski i mieszamy. We wrzątku roztapiamy masło i łączymy z mlekiem. Ciepły płyn wlewamy do mąki i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma. Odstawiamy je na ok. 60 minut pod przykryciem, następnie porcjami wałkujemy niezbyt grubo, wycinamy krążki, napełniamy dowolnym farszem i sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 2-3 minuty od wypłynięcia.
Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników otrzymamy ciasto na ok. 60 pierogów wykrawanych foremką o średnicy 75 mm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi z maki i maslanki
Następny przepis: Ciasto na pizzę- bez mleka