Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem

Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem

Robienie domowych pierogów to nie tylko smaczny, ale i twórczy proces, który może być idealnym sposobem na spędzenie czasu z najbliższymi. Przygotowanie odpowiedniego ciasta to klucz do sukcesu. Spróbuj naszego przepisu na ciasto na pierogi z mlekiem i masłem – tajemnica tkwi w dodatkach do tradycyjnej mieszanki mąki i wody. Mleko nadaje delikatności, a masło usztywnia ciasto, zapewniając idealną konsystencję, która łatwo się wałkuje, a jednocześnie jest wystarczająco elastyczna, aby dobrze zapiecz się wokół ulubionego farszu. Ciesz się smakiem domowych pierogów już dziś!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g masła
  • szczypta suszonych drożdży (można pominąć)

Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem – jak zrobić?

  1. Mąkę, sól i suszone drożdże wkładamy do miski i mieszamy. We wrzątku roztapiamy masło i łączymy z mlekiem. Ciepły płyn wlewamy do mąki i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma. Odstawiamy je na ok. 60 minut pod przykryciem, następnie porcjami wałkujemy niezbyt grubo, wycinamy krążki, napełniamy dowolnym farszem i sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 2-3 minuty od wypłynięcia.

Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników otrzymamy ciasto na ok. 60 pierogów wykrawanych foremką o średnicy 75 mm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi z maki i maslanki
Następny przepis: Ciasto na pizzę- bez mleka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode