Ciasto na pierogi z maki i maslanki

Ciasto na pierogi z maki i maslanki

Miłośnicy domowych pierogów na pewno docenią ten uroczy przepis na ciasto na pierogi z maślanką. Jest niezwykle elastyczne i łatwe do rozwałkowania, a także nie rozpada się podczas gotowania. Maślanka dodaje mu pewnej lekkości oraz subtelnej, charakterystycznej nuty smakowej, czyniąc go idealnym wyborem dla tych, którzy chcą odkryć nowe, nieznane dotąd kulinarne smaki. Składniki są proste i łatwo dostępne, a finalny efekt z pewnością przekroczy oczekiwania. Ten przepis na ciasto na pierogi na maślance zaspokoi każdego, kto szuka idealnego przepisu na pierogi.

Składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 500 mililitrów maślanki
  • Szczypta soli

Ciasto na pierogi z maślanką – jak zrobić?

  1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, robimy wgłębienie i powoli wlewamy maślankę porcjami, zagniatając ciasto.
    Musimy wziąć pod uwagę, że mąki są różne, maślanki należy dodać tyle ile mąka wchłonie, mi za pierwszym razem trochę maślanki zostało.
    Następnie odstawiamy ciasto na jakieś 20 min., aby sobie odpoczęło.
    Dalej postępujemy tak, jak w przypadku każdego innego ciasta na pierogi.
    Bardzo fajnie się z tym ciastem pracuje. Polecam.
  2. Nasz ulubiony farsz:
    – 1 kg ziemniaków,
    – 250 g twarogu,
    – cebula,
    – 15 dkg boczku wędzonego,
    – sól,
    – pieprz,
    – odrobina papryki mielonej, ostrej.

    Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i stawiamy na palnik, żeby dodatkowo odparowały. Przeciskamy przez praskę, razem z twarogiem.
    Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu.
    Do mieszanki ziemniaków z twarogiem dodajemy boczek i cebulę, doprawiamy do smaku i mieszamy.

    Mojej rodzinie i mi bardzo smakują pierogi dodatkowo opieczone na patelni.

Ciasto na pierogi z maki i maslanki – dodatkowe informacje

Jezeli dodamy za duzo maslanki i ciasto bedzie maokre, wystarczy podsypac maka :).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi-wypróbowane i niezawodne
Następny przepis: Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode