ciasto na kefirze z owocami
Podróżuj po świecie kulinarnych doznań z naszym przepisem na ciasto kefirowe z owocami. To delikatne, puszyste ciasto z delikatną nutą kefiru nigdy nie przestaje zachwycać swoim smakiem. Doskonale łączy się z dowolnym rodzajem owoców, tworząc wyjątkową harmonię smaków. Przygotowanie tego ciasta to czysta przyjemność, a dodatek owoców – czy to sezonowych, czy ulubionych – zapewnia niepowtarzalny smak, za każdym razem inny. To ciasto to doskonała propozycja zarówno na codzienny deser, jak i na uroczysty stół. Łatwe w przygotowaniu, pełne smaku i aromatu, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru
- pół szklanki oleju
- Owoce na wierzch jakie komu pasują, ja dałam truskawki pół na pół z rabarbarem ilość na oko.
Ciasto na kefirze z owocami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki przygotować wcześniej żeby były w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć. Dodać kefir oraz olej, zmiksować do jednolitej masy. Następnie cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą na blachę 35×25 wyłożyć papier i przelać ciasto. Na cieście układamy opłukane i pokrojone truskawki i rabarbar, wierzch posypujemy cukrem waniliowym. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.C i piec ok. 40 minut ciasto sprawdzamy patyczkiem.
- Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😉
ciasto na kefirze z owocami – dodatkowe informacje
Zanim zabierzemy się do przygotowania ciasta: włączmy piekarnik, wtedy będziemy mieć pewność, że nie będziemy czekać na rozgrzanie. Dodatkowo, opłuczmy i pokrójmy owoce, które będą dodatkiem do tego pysznego ciasta kefirowego z owocami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszne ciasto bez mleka
Następny przepis: Pyszne domowe lody waniliowe z owocami (bez użycia maszynki)