CIASTO MURZYNEK

CIASTO MURZYNEK

Ciasto Murzynek to jedno z najprostszych i zarazem najbardziej ukochanych ciast w polskiej kuchni. Idealne dla miłośników mocno czekoladowych smaków, zachwyca swoim wilgotnym, puszystym wnętrzem. Nazwa pochodzi od intensywnego, ciemnobrązowego koloru, który zawdzięcza obfitej ilości kakao. Ciasto Murzynek to przepis na szybkie i pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję – czy to urodziny, imieniny, spotkanie rodzinne czy kawę na co dzień. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa czekoladowa przyjemność. Elegantnie wyglądająca, a przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, ta tradycyjna polska przyjemność ma wszystko, by stać się ulubieńcem na Twoim stole.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Ciasto murzynek – jak zrobić?

  1. CIASTO MURZYNEK
    1.
    MARGARYNĘ TOPIMY W GARNKU DODAJEMY 1 I 1/2 SZKL CUKRU, 3 ŁYŻKI KAKAO I WODĘ ,RAZEM WSZYSTKO MIESZAMY I ROZPUSZCZAMY ,IDEALNIE ROZPUSZCZONE WKŁADAMY DO MISKI Z ZIMNĄ WODĄ DO SZYBKIEGO WYSTYGNIĘCIA GDY OSTYGNIE ODLEWAMY 1/2 SZK
  2. CIASTO MURZYNEK
    2.
    DO POZOSTAŁEJ MASY DODAJEMY 4 ŻÓŁTKA MIESZAMY A BIAŁKA DAJEMY DO OSOBNEGO GARNUSZKA
  3. 3.
    DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I RAZEM MIESZAMY
  4. CIASTO MURZYNEK
    4.
    BIAŁKA UBIJAMY ZE SZCZYPTĄ SOLI I POZOSTAŁYM CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ .NASTĘPNIE DODAJEMY DO MASY I DELIKATNIE MIESZAMY
  5. CIASTO MURZYNEK
    5.
    FORMĘ O WYM 30X12 LUB KLASYCZNĄ TORTOWNICĘ SMARUJEMY MASŁEM LUB MARGARYNA I WYSYPUJEMY KASZĄ MANNĄ LUB BUŁKĄ TARTĄ PIECZEMY OK 50 MIN DO SUCHEGO PATYCZKA . PO WYSTUDZENIU CIASTA PODGRZEWAMY ODLANĄ MASĘ I POLEWAMY CIASTO

CIASTO MURZYNEK – dodatkowe informacje

MOŻNA NIE ODLEWAĆ MASY I NA KONIEC PO UPIECZENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM JA NATOMIAST WOLĘ TĄ PIERWSZĄ OPCJĘ WTEDY CIASTO JEST WILGOTNE W ŚRODKU


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto miodowo-grysikowe
Następny przepis: Ciasto na białkach z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode