CIASTO MURZYNEK
Ciasto Murzynek to jedno z najprostszych i zarazem najbardziej ukochanych ciast w polskiej kuchni. Idealne dla miłośników mocno czekoladowych smaków, zachwyca swoim wilgotnym, puszystym wnętrzem. Nazwa pochodzi od intensywnego, ciemnobrązowego koloru, który zawdzięcza obfitej ilości kakao. Ciasto Murzynek to przepis na szybkie i pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję – czy to urodziny, imieniny, spotkanie rodzinne czy kawę na co dzień. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa czekoladowa przyjemność. Elegantnie wyglądająca, a przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, ta tradycyjna polska przyjemność ma wszystko, by stać się ulubieńcem na Twoim stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Ciasto murzynek – jak zrobić?
-
1.
MARGARYNĘ TOPIMY W GARNKU DODAJEMY 1 I 1/2 SZKL CUKRU, 3 ŁYŻKI KAKAO I WODĘ ,RAZEM WSZYSTKO MIESZAMY I ROZPUSZCZAMY ,IDEALNIE ROZPUSZCZONE WKŁADAMY DO MISKI Z ZIMNĄ WODĄ DO SZYBKIEGO WYSTYGNIĘCIA GDY OSTYGNIE ODLEWAMY 1/2 SZK -
2.
DO POZOSTAŁEJ MASY DODAJEMY 4 ŻÓŁTKA MIESZAMY A BIAŁKA DAJEMY DO OSOBNEGO GARNUSZKA -
3.
DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I RAZEM MIESZAMY -
4.
BIAŁKA UBIJAMY ZE SZCZYPTĄ SOLI I POZOSTAŁYM CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ .NASTĘPNIE DODAJEMY DO MASY I DELIKATNIE MIESZAMY -
5.
FORMĘ O WYM 30X12 LUB KLASYCZNĄ TORTOWNICĘ SMARUJEMY MASŁEM LUB MARGARYNA I WYSYPUJEMY KASZĄ MANNĄ LUB BUŁKĄ TARTĄ PIECZEMY OK 50 MIN DO SUCHEGO PATYCZKA . PO WYSTUDZENIU CIASTA PODGRZEWAMY ODLANĄ MASĘ I POLEWAMY CIASTO
CIASTO MURZYNEK – dodatkowe informacje
MOŻNA NIE ODLEWAĆ MASY I NA KONIEC PO UPIECZENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM JA NATOMIAST WOLĘ TĄ PIERWSZĄ OPCJĘ WTEDY CIASTO JEST WILGOTNE W ŚRODKU
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto miodowo-grysikowe
Następny przepis: Ciasto na białkach z jagodami