Ciasto mrożone z brzoskwiniami
Ciasto mrożone z brzoskwiniami to niezwykły deser, który z pewnością zaskoczy i zachwyci twoich gości na każdej letniej kolacji. Sprawdzony przepis, prosty do realizacji, na chłodne, owocowe ciasto z użyciem mrożonych brzoskwiń to idealne rozwiązanie na upalne, letnie dni. Wspaniałe połączenie kremu, kruchego spodu i soczystych brzoskwiń to cudowna uczta dla podniebienia. Ta wykwintna, lekka i jednocześnie orzeźwiająca propozycja to doskonałe uzupełnienie każdego letniego menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g Masła
- 200 g + 18 sztuk herbatników maślanych
- 1 puszka (425 ml) brzoskwin
- 6 żółtek (M)
- 100 g cukru
- 600 g śmietany 30%
- Olej do formy
Ciasto mrożone z brzoskwiniami – jak zrobić?
- Masło roztopic . 200 g herbatników rozdrobić na drobny mak. Masło i ciastka połączyć. Wyłożyć na dno wcześniej wysmarowanej formy (24×24)olejem ( dobrze przycisnąć ręką) . Wstawić na 30 min do lodówki.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu. Najlepiej wyłożyć na papierowy ręcznik.
- Żółtka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na gładką kremowa jasno żółta masę. Zaraz zdjąć masę jajeczną i szybko wstawić do miski zimną wodą. W osobnym naczyniu ubić śmietanę następnie połączyć delikatnie z masą jajeczną.
- Na kruchy wcześniej przygotowany spód wylać 1/3 masy położyć herbatniki zalać następną porcją masy znowu wyłożyć herbatniki i resztę masy na wierzch ułożyć brzoskwinie . ( ja osobiście kładę cienkie plasterki ściśle obok siebie ).
- Ciasto wkładamy do zarażalnika na min 7 godzin . Ciasto przed podaniem musi dobre 45 min stać w temp. pokojowej . Wtedy jest delikatne i kremowe.
Porady – Ciasto mrożone z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Najlepiej gdy ciasto zrobimy dzień wcześniej i przechowujemy je mrożone przez całą noc.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto miodowo-grysikowe
Następny przepis: Ciasto na białkach z jagodami