Ciasto Mrówkowiec mojej mamy
Mrówkowiec to ciasto, które łączy w sobie prostotę wykonania z wyrafinowanym smakiem. To jedno z tych ciast, które kojarzą się z domowym ciepłem i tęsknotą za dzieciństwem. Inspiracją do tego przepisu była wersja mrówkowca mojej mamy, która zawsze wiedziała, jak z prostych składników stworzyć małe kulinarne arcydzieło. Dziś chcę podzielić się z Wami tym przepisem, na przekór upływającym trendom, wracają do niego regularnie, ceniąc jego ponadczasowy smak. Mam nadzieję, że i Wy pokochacie to ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Przygotujcie się na podróż do przeszłości, smakiem mrówkowca.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gramów masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- 6 jajek
Ciasto mrówkowiec mojej mamy – jak zrobić?
- Ucieramy margarynę z cukrem.
- Dodajemy kolejno po jajku i porcjami mąki (do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia).
- Pod koniec ucierania dodajemy olejek i mak.
- Wykładamy ciasto na wyłożoną papierem blachę i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. (ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika)
Ciasto Mrówkowiec mojej mamy – dodatkowe informacje
Ciasto można posypać cukrem pudrem.