Ciasto Mrówkowiec mojej mamy

Ciasto Mrówkowiec mojej mamy

Mrówkowiec to ciasto, które łączy w sobie prostotę wykonania z wyrafinowanym smakiem. To jedno z tych ciast, które kojarzą się z domowym ciepłem i tęsknotą za dzieciństwem. Inspiracją do tego przepisu była wersja mrówkowca mojej mamy, która zawsze wiedziała, jak z prostych składników stworzyć małe kulinarne arcydzieło. Dziś chcę podzielić się z Wami tym przepisem, na przekór upływającym trendom, wracają do niego regularnie, ceniąc jego ponadczasowy smak. Mam nadzieję, że i Wy pokochacie to ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Przygotujcie się na podróż do przeszłości, smakiem mrówkowca.

Składniki:

  • 250 gramów masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 6 jajek

Ciasto mrówkowiec mojej mamy – jak zrobić?

  1. Ucieramy margarynę z cukrem.
  2. Dodajemy kolejno po jajku i porcjami mąki (do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia).
  3. Pod koniec ucierania dodajemy olejek i mak.
  4. Wykładamy ciasto na wyłożoną papierem blachę i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. (ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika)

Ciasto Mrówkowiec mojej mamy – dodatkowe informacje

Ciasto można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mrożona herbatka miętowa
Następny przepis: Mrożenie wiśni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode