Ciasto Mechowiec
Ciesz się cudownym smakiem tradycyjnego ciasta mechowca, jednego z nieodłącznych elementów polskiej kuchni. Charakteryzujące się niepowtarzalnym, miękkim i wilgotnym wnętrzem, ciasto mechowiec doskonale komponuje się ze słodką herbatą czy aromatyczną kawą. To idealne ciasto na każdą okazję, zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na specjalne spotkania rodzinne. Jego wyrazisty smak zadowoli podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ciasto mechowiec to jedno z tych deserów, które zawsze przywodzą na myśl miłe wspomnienia i domowe ciepło. Skoro już znasz jego urok, na pewno nie możesz się doczekać przepisu! Spróbuj przygotować ten niezapomniany wypiek w swojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 450g szpinaku mielonego
- – 3 jajka
- – 3/4 szklanki cukru
- – cukier waniliowy
- – 2 szklanki mąki krupczatki
- – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- – 1 szklanka i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- – 500ml śmietany 36%
- – 1 granat
- – 2 łyżki cukru pudru
Ciasto mechowiec – jak zrobić?
-
Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy partiami mąkę olej miksujemy znowu trochę mąki oraz resztę oleju miksujemy
Na końcu dodajemy dobrze mocno odciśnięty z nadmiaru wody szpinak(ja dodatkowo go zblęderowałam ) miksujemy do połączenia się składników.
Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia boki smarujemy margaryną wylewamy ciasto.
Pieczemy w 180*C(bez termo) przez 1h. -
Po upieczeniu i wystudzeniu ścinamy lekko wierzch ciasta(powstałą górkę podczas pieczenia) ja ścinam również przypieczone boki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Wykładamy na ciasto smarujemy również boki. - Na śmietanę kruszymy ściętą górną część ciasta.(jak kruszonką)
-
Posypujemy pestkami granatu bądź innymi ulubionymi owocami ja wybrałam granat.
Schładzamy ciastoSMACZNEGO 🙂
Ciasto Mechowiec – dodatkowe informacje
Zamiast granatu możemy ciasto udekorować borówkami, poziomkami itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek z mlekiem w proszku
Następny przepis: Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby