Ciasto Mechowiec

Ciasto Mechowiec

Ciesz się cudownym smakiem tradycyjnego ciasta mechowca, jednego z nieodłącznych elementów polskiej kuchni. Charakteryzujące się niepowtarzalnym, miękkim i wilgotnym wnętrzem, ciasto mechowiec doskonale komponuje się ze słodką herbatą czy aromatyczną kawą. To idealne ciasto na każdą okazję, zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na specjalne spotkania rodzinne. Jego wyrazisty smak zadowoli podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ciasto mechowiec to jedno z tych deserów, które zawsze przywodzą na myśl miłe wspomnienia i domowe ciepło. Skoro już znasz jego urok, na pewno nie możesz się doczekać przepisu! Spróbuj przygotować ten niezapomniany wypiek w swojej kuchni.

Składniki:

  • – 450g szpinaku mielonego
  • – 3 jajka
  • – 3/4 szklanki cukru
  • – cukier waniliowy
  • – 2 szklanki mąki krupczatki
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1 szklanka i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • – 500ml śmietany 36%
  • – 1 granat
  • – 2 łyżki cukru pudru

Ciasto mechowiec – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy partiami mąkę olej miksujemy znowu trochę mąki oraz resztę oleju miksujemy
    Na końcu dodajemy dobrze mocno odciśnięty z nadmiaru wody szpinak(ja dodatkowo go zblęderowałam ) miksujemy do połączenia się składników.
    Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia boki smarujemy margaryną wylewamy ciasto.
    Pieczemy w 180*C(bez termo) przez 1h.
  2. Po upieczeniu i wystudzeniu ścinamy lekko wierzch ciasta(powstałą górkę podczas pieczenia) ja ścinam również przypieczone boki.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
    Wykładamy na ciasto smarujemy również boki.
  3. Na śmietanę kruszymy ściętą górną część ciasta.(jak kruszonką)
  4. Posypujemy pestkami granatu bądź innymi ulubionymi owocami ja wybrałam granat.
    Schładzamy ciasto

    SMACZNEGO 🙂

Ciasto Mechowiec – dodatkowe informacje

Zamiast granatu możemy ciasto udekorować borówkami, poziomkami itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek z mlekiem w proszku
Następny przepis: Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode