CIASTO MAŚLANKOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na przepyszne ciasto maślankowe z jabłkami i cynamonem. To idealna propozycja na jesienną pogodę, która świetnie sprawdzi się podczas popołudniowego deseru czy spotkania z rodziną przy filiżance aromatycznej herbaty. Delikatne ciasto maślankowe z wyraźnym smakiem cynamonu niesamowicie komponuje się z soczystymi jabłkami, stanowiąc harmonijną kompozycję smaków. Proste składniki, które zazwyczaj mamy w domu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników wypieków. Przygotowanie tej słodkości jest bardzo proste, więc do dzieła!
admin
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oliwy (oleju)
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku (1 paczka mała)
- 1 paczka cukru waniliowego
- DODATKOWO:
- 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka cynamonu
Ciasto maślankowe z jabłkami i cynamonem – jak zrobić?
- Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodajemy szklankę maślanki i oliwę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do reszty i na koniec cukier waniliowy, wymieszać i wylać na blachę o wymiarach 21x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto układamy pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem.
- Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady – dodatkowe informacje
Składniki ciasta maślankowego z jabłkami i cynamonem powinny mieć temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto Marysieńka
Następny przepis: Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką