CIASTO MAŚLANKOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

CIASTO MAŚLANKOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na przepyszne ciasto maślankowe z jabłkami i cynamonem. To idealna propozycja na jesienną pogodę, która świetnie sprawdzi się podczas popołudniowego deseru czy spotkania z rodziną przy filiżance aromatycznej herbaty. Delikatne ciasto maślankowe z wyraźnym smakiem cynamonu niesamowicie komponuje się z soczystymi jabłkami, stanowiąc harmonijną kompozycję smaków. Proste składniki, które zazwyczaj mamy w domu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników wypieków. Przygotowanie tej słodkości jest bardzo proste, więc do dzieła!

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oliwy (oleju)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku (1 paczka mała)
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • DODATKOWO:
  • 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka cynamonu

Ciasto maślankowe z jabłkami i cynamonem – jak zrobić?

  1. Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodajemy szklankę maślanki i oliwę.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do reszty i na koniec cukier waniliowy, wymieszać i wylać na blachę o wymiarach 21x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Na ciasto układamy pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem.
  4. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

Składniki ciasta maślankowego z jabłkami i cynamonem powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto Marysieńka
Następny przepis: Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode