Ciasto marchewkowe bez cukru
Imponujący pomysł na słodki deser dla osób z problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, który nie wymaga rezygnowania z pysznych smaków. Ciasto marchewkowe bez cukru jest doskonałe dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi, ale pragnących pozostać łasuchami. Kuszące i wilgotne, pełne naturalnej słodyczy marchewki, jest tak samo satysfakcjonujące i pyszne jak tradycyjne warianty tego deseru. Ciasto marchewkowe dla cukrzyka jest nie tylko zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego ciasta, ale także świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu dzięki wartościom odżywczym marchewki. Doskonałe na każdą specjalną okazję, ale również na codzienną chwilę przyjemności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 jabłko
- łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżka miodu
- szczypta soli
Ciasto marchewkowe bez cukru – jak zrobić?
- Odzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczypta soli. Roztapimy masło, dodajemy do niego kakao i cynamon.
- Marchewkę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do lekko ostudzonego masła z przyprawami dodajemy żółtka i miód, całość mieszamy.
- Do miski wsypujemy mąkę, marchew i mieszankę żółtek z masłem- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i znów delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blaszkę (ja użyłam naczynia 15×20). Całość można posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzch dodajmy pokrojone w grubszcze kostki jabłko.
- Pieczemy 25-30min w 180 stopniach C.
Słowa kluczowe:
ciasto marchewkowe dla cukrzyka
Ciasto marchewkowe bez cukru – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka krowiego lub roślinnego. Również miodu można dodać więcej, kwestia słodkości jest wg uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe
Następny przepis: CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM