Ciasto malina w stogu siana
Składniki:
- forma o wymiarach 20x30cm
- 1/2 opakowania ciasta kataifi
- 3/4 kostki masła
- kruche ciasto na 1 blaszkę
- 0,75 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 garść malin
- 4-5 łyżek masy budyniowej
- 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Ciasto malina w stogu siana – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Schłodzone kruche ciasto (zagniatamy ok.1/2 masła, 1 szklanka mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia), ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
- Ciasto kataifi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy do zarumienienia około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Mi wyszły 2 blaty z tego ciasta. Jeden pokruszyłam na wierzch ciasta.
-
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka mieszamy trzepaczką z żółtkami, cukrem,cukrem waniliowym,mąkami. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z żółtkami. Gotujemy chwilę mieszając. Powinien powstać budyń. Ugotowany budyń studzimy. Zupełnie zimny budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej ( z zimnym masłem prosto z lodówki masa się rozwarstwi).
-
Masa karmelowa:
Gotową masę kajmakową z puszki miksujemy z 4-5 łyżkami masy budyniowej. -
Wykonanie:
Na blat z kruchego ciasta smarujemy masę budyniową, którą posypujemy warstwą malin.
Na malinach układamy 1 blat ciast kataifi.
Na tym cieście kładziemy masę karmelową.
Masę karmelową przykrywamy drugim blatem kataifi. (wierzch można też posypać takim pokruszonym blatem) - Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy niteczki ciasta kataifi nabiorą wilgoci z masy i zmięknął, łatwiej je wtedy kroić.
Ciasto malina w stogu siana – dodatkowe informacje
Ciasto malina w stogu siana to pyszna i oryginalna propozycja dla miłośników babeczek. Możesz je przygotować używając trzepaka do siana.
Kruche ciasto miałam zamrożone w lodówce, zostało mi z poprzedniego wypieku więc trudno mi określić dokładnie ilość kruchego ciasta, mi starczyło na upieczenie jednego blatu do ciasta w formie 20×30 cm.