Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

Szukasz niezwykłego przepisu na ciasto, które zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem? Kubanka to ciasto, które zna niemal każdy. Tradycja pieczenia tego deseru jest długa i bardzo różnorodna, ale jedno jest pewne, ciasto kubanka to prawdziwy rarytas. Specyficzny smak ciasta arabeskowego w połączeniu z wanilią tworzy niezrównane doświadczenie kulinane. Niezwykłe połączenie smaków tego niepowtarzalnego deseru sprawi, że z pewnością rozbudzisz swoje kubki smakowe. Spróbuj i przekonaj się sam! Ta przepyszna i niezwykle aromatyczna wariacja na temat klasycznego przepisu na ciasto kubanka dostarczy Ci mnóstwo przyjemności.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę czekoladową:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki nutelli (ja użyłam 1 tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • Bita śmietana na wierzch:
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody
  • cukier puder do smaku
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 2 łyżki wódki
  • Dodatkowo:
  • ok.17 herbatników jasnych
  • ok.17 herbatników kakaowych
  • mały słoiczek powideł śliwkowych (świetnie nadają się powidła śliwkowo-czekoladowe)
  • Kakao
  • parę kostek czekolady mlecznej

Ciasto kubanka – jak zrobić?

  1. 8.

    Ponownie wstawić do lodówki na ok.3 godziny.

Smacznego:)

Ciasto Kubanka – dodatkowe informacje

To ciasto kubanka arabeska waniliowa jest najlepsze na drugi dzień. Jeśli szukasz przepisu na ciasto kubanka, warto skorzystać z arabeski waniliowej dostępnej na stronie www.arabeska.pl. Ciasto kubanka z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem
Następny przepis: Ciasto Kubusiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode