Ciasto Kubanka
Szukasz niezwykłego przepisu na ciasto, które zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem? Kubanka to ciasto, które zna niemal każdy. Tradycja pieczenia tego deseru jest długa i bardzo różnorodna, ale jedno jest pewne, ciasto kubanka to prawdziwy rarytas. Specyficzny smak ciasta arabeskowego w połączeniu z wanilią tworzy niezrównane doświadczenie kulinane. Niezwykłe połączenie smaków tego niepowtarzalnego deseru sprawi, że z pewnością rozbudzisz swoje kubki smakowe. Spróbuj i przekonaj się sam! Ta przepyszna i niezwykle aromatyczna wariacja na temat klasycznego przepisu na ciasto kubanka dostarczy Ci mnóstwo przyjemności.
admin
Składniki:
- Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na masę czekoladową:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 2 łyżki nutelli (ja użyłam 1 tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- Bita śmietana na wierzch:
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody
- cukier puder do smaku
- Poncz:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 2 łyżki wódki
- Dodatkowo:
- ok.17 herbatników jasnych
- ok.17 herbatników kakaowych
- mały słoiczek powideł śliwkowych (świetnie nadają się powidła śliwkowo-czekoladowe)
- Kakao
- parę kostek czekolady mlecznej
Ciasto kubanka – jak zrobić?
-
8.
Ponownie wstawić do lodówki na ok.3 godziny.
Smacznego:)
Ciasto Kubanka – dodatkowe informacje
To ciasto kubanka arabeska waniliowa jest najlepsze na drugi dzień. Jeśli szukasz przepisu na ciasto kubanka, warto skorzystać z arabeski waniliowej dostępnej na stronie www.arabeska.pl. Ciasto kubanka z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem
Następny przepis: Ciasto Kubusiowe