Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

Miłośnicy słodkich wypieków z pewnością pokochają ten wyjątkowy przepis na Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami. Jest to pyszne ciasto, które swój egzotyczny tytuł zawdzięcza firmie Dr.Oetker, inspirującej do tworzenia niepowtarzalnych deserów. Główny smak tego specyficznego ciasta opiera się na połączeniu delikatnej masy z lekkim kremem i suszonymi brzoskwiniami. Ta unikalna mieszanka zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami to wspaniała propozycja na rodzinne spotkania czy uroczystości. Idealne dla tych, którzy lubią połączenie tradycyjnych smaków z nutą egzotyki. Z pewnością dostarczy niezapomnianych wrażeń każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0.5 kostki margaryny
  • 0.5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki kakao (w zależności od rodzaju)
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 3 jajka
  • Masa śmietankowa:
  • 660 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • puszka brzoskwiń (owoce i sok)

Ciasto kilimandżaro z brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. 1.

    Margarynę, wodę, cukier i kakao umieścić w garnuszku, rozpuścić, gotować przez około trzy minuty. Ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek – żółtka dodać masy kakaowej i zmiksować, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać mąkę i pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni (bardzo ważne, aby ciasta nie przesuszyć).

  2. 2.

    Z brzoskwiń odlać sok. Jedną brzoskwinę zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. 3/4 szklanki soku przelać do małego garnuszka, wsypać żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Do reszty soku dolać wody – posłuży do napączowania ciasta. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części – spód 2/3, wierzch 1/3 ciasta. Cieńszy płat (wierzch) przekroić na 4 części. Następnie każdą z tych części przekroić na 3. W sumie uzyskamy 12 trójkącików. Napączować.

  3. 3.

    Napęczniałą żelatynę podgrzać – mieszać, aż do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder. Cały czas miksując, wlewać chłodną żelatynę. Na samym końcu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać łyżką.

  4. 4.

    Na talerzu ułożyć spód, wyłożyć śmietanę z brzoskwiniami i uformować „górę”. Ważne, aby zostawić około 0,5-1 cm przestrzeni od brzegu ciasta – miejsce na trójkąciki. Ściśle, obok siebie ułożyć trójkąciki (podstawy muszą się schodzić, wierzchołki delikatnie rozchodzić – tak jak na zdjęciu).

    Brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na czubku rozetę. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej przygotować od razu – tzn. po upieczeniu, odczekać około 30 minut, aby ciasto przestygło i niezwłocznie przystąpić do dalszych czynności. Zbytne wysuszenie spowoduje kruszenie „trójkącików” i trudności z uformowaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kieszonki z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym
Następny przepis: Kisiel wiśniowy (domowy)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode