Ciasto Kilimandżaro'' według siostry Anastazji

Ciasto Kilimandżaro” według siostry Anastazji

Delikatne, przepyszne i niezwykle aromatyczne – takie jest ciasto „Kilimandżaro” według przepisu siostry Anastazji. Deser ten to połączenie subtelnego biszkoptu, rozpływającej się w ustach pianki i delikatnej polewy czekoladowej. To ciasto, które zdecydowanie kojarzy się z luksusem i wyjątkowymi chwilami. Choć wydaje się skomplikowane, w rzeczywistości jest przyjemne i proste w przygotowaniu. Warto więc zabrać się za pieczenie „Kilimandżaro” siostry Anastazji. Pamiętaj, że rezultat z pewnością przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania, a smakiem i wyglądem zachwyci niejednego smakosza.

Składniki:

  • Biszkopty:
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa z jabłek:
  • 70 dag jabłek (waga po obraniu)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka masła
  • Krem budyniowy:
  • 20 dag masła 82%
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • dowolna posypka

Ciasto „kilimandżaro” według siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopty:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
  2. 2.
    Masa z jabłek:
    Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne (odważamy 70 dag) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na jeden biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.
  3. 3.
    Krem budyniowy:
    Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  4. 4.
    Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładziemy drugi biszkopt lekko go dociskając.
  5. 5.
    Polewa:
    Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
  6. 6.
    Polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
  7. 7.
    Smacznego.

Ciasto Kilimandżaro – dodatkowe informacje

Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast masła do kremu można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ”. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kawowe
Następny przepis: Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode