Ciasto kawowe ''Kawuś

Ciasto kawowe ”Kawuś

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak połączyć dwie niewątpliwe przyjemności – kawę i ciasto? Oto przepis idealny dla wielbicieli aromatycznej kawy – Ciasto Kawowe „Kawuś”. To ciasto to esencja smaku mocnego espresso zamkniętego w delikatnym cieście. Składniki, jakie wykorzystamy do jego przygotowania, to między innymi kawusie, które dodadzą ciastu wyjątkowej głębi. Perfekcyjne na popołudniowe spotkanie przy kawie lub jako deser po obiedzie. Spróbójmy tego niepowtarzalnego połączenia i dajmy się porwać tej ekscytującej przygodzie kulinarnej z Ciastem Kawowym „Kawuś”.

Składniki:

  • Biszkopt kawowy
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duża łyżka kakao
  • 2 łyżki świeżo zmielonej kawy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa
  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dkg masła 82%
  • Pianka cappuccino
  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 75 gram kawy cappuccino w proszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania ciastek delicji pomarańczowych
  • Dodatkowo
  • Tabliczka gorzkiej czekolady

Ciasto kawowe ”kawuś” – jak zrobić?

  1. Biszkopt kawowy:

    Z białek ubić pianę wsypać cukier i dalej ubijać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i kawą. Piec w temp. 180 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić ściągnąć górę z biszkoptu.
  2. Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając przestudzony budyń.
  3. Masę budyniową przekładamy na biszkopt kawowy, układamy delicje.
  4. Pianka cappuccino:

    Śmietanę w proszku ubić z mlekiem, dodać cappuccino i rozpuszczoną żelatynę, wylać masę na delicje. Tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po piance cappuccino.

Porady – dodatkowe informacje

Biszkopt kawowy możemy dodatkowo nasączyć świeżo zaparzoną kawą z dodatkiem cukru waniliowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kawowe
Następny przepis: Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode