Ciasto kawowe
Kochasz zapach świeżo parzonej kawy? Dlaczego by nie przenieść tej rozkoszy na podniebienie, tworząc delikatne ciasto kawowe? Ten wybór to prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników kawy, ale dla każdego łasucha szukającego nowych, nieoczywistych połączeń smakowych. Niezwykle aromatyczne, z nutą kawowego goryczku, doskonale sprawdzi się jako deser po eleganckim obiedzie, ale także jako słodka niespodzianka na popołudniowe spotkanie przy filiżance ulubionego napoju. Spróbuj go raz, a na pewno będzie to powtarzało się wielokrotnie. To ciasto kusi nie tylko smakiem, ale i zapachem. Czy jest coś lepszego niż połączenie kawy i ciasta?
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa kawowa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- gorzka czekolada 85% kakao
Delikatne ciasto kawowe – jak zrobić?
- Białka ubijamy pianą z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i kontynuujemy ubijanie. Następnie dodajemy dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Mieszamy i pieczemy w foremce o wymiarach 25 cm na 25 cm, w temperaturze 180 stopni, przez około 30 minut.
- Do masy kawowej rozpuszczamy żelatynę i kawę w 2 łyżkach wody.
- Śmietankę ubijamy, a następnie dodajemy cukier puder. Powoli wlewamy żelatynę wraz z kawą do ubitej śmietanki i kontynuujemy ubijanie mikserem.
- Na upieczony biszkopt wykładamy masę kawową i wkładamy do lodówki na 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy kolejną śmietankę z dodatkiem cukru pudru i rozpuszczonej żelatyny. Wykładamy ją na lekko zastygniętą warstwę kawową. Ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut.
- Na koniec dekorujemy ciasto startą gorzką czekoladą.
Ciasto kawowe – dodatkowe informacje
Ciasto można zrobić również z podwójnej porcji wtedy będzie wyglądało jak tort kawowy.