Ciasto Katarzynka

Ciasto Katarzynka

Ciasto Katarzynka to tradycyjny polski przysmak, który uwielbiamy za jego niepowtarzalny smak i aromat. To propozycja dla miłośników klasycznych wypieków, których receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Ten przepis pochodzi od mojej babci Katarzyny, stąd też jego nazwa. To prosty w wykonaniu deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Ciasto Katarzynka to idealna propozycja na domowe spotkania przy filiżance kawy lub herbaty. Wyśmienite, puszyste i wilgotne, z delikatną nutą wanilii, sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 250g powideł śliwkowych,
  • 14 pierniczków Katarzynki (2,5 opakowania),
  • KREM:
  • 1 kostka margaryny Kasia,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • czekoladowe serduszka lub gwiazdki do ozdoby

Ciasto katarzynka – jak zrobić?

  1. Zimne białka ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  4. Budyń gotujemy w szklance mleka i studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając aż do powstania jednolitej konsystencji.
  5. W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi. Na nim układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu. Na kremie układamy drugi biszkopt, smarujemy go pozostałym kremem i obsypujemy startą czekoladą.
  6. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby pierniczki zmiękły. Smacznego 😉

Ciasto Katarzynka – dodatkowe informacje

Pierniczki Katarzynki można kupić w Almie lub PoloMarkecie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasztany mięsne
Następny przepis: KASZUBSZCZAKI, czyli śledzie po kaszubsku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode