Ciasto Katarzynka
Ciasto Katarzynka to tradycyjny polski przysmak, który uwielbiamy za jego niepowtarzalny smak i aromat. To propozycja dla miłośników klasycznych wypieków, których receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Ten przepis pochodzi od mojej babci Katarzyny, stąd też jego nazwa. To prosty w wykonaniu deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Ciasto Katarzynka to idealna propozycja na domowe spotkania przy filiżance kawy lub herbaty. Wyśmienite, puszyste i wilgotne, z delikatną nutą wanilii, sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- 250g powideł śliwkowych,
- 14 pierniczków Katarzynki (2,5 opakowania),
- KREM:
- 1 kostka margaryny Kasia,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 szklanka mleka,
- 50g gorzkiej czekolady,
- czekoladowe serduszka lub gwiazdki do ozdoby
Ciasto katarzynka – jak zrobić?
- Zimne białka ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
- Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
- Budyń gotujemy w szklance mleka i studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając aż do powstania jednolitej konsystencji.
- W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi. Na nim układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu. Na kremie układamy drugi biszkopt, smarujemy go pozostałym kremem i obsypujemy startą czekoladą.
- Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby pierniczki zmiękły. Smacznego 😉
Ciasto Katarzynka – dodatkowe informacje
Pierniczki Katarzynki można kupić w Almie lub PoloMarkecie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasztany mięsne
Następny przepis: KASZUBSZCZAKI, czyli śledzie po kaszubsku!