Ciasto Kassate

Ciasto Kassate

Ciasto Kassate to słodka gratka dla każdego miłośnika wytrawnych wypieków. Jego niepowtarzalny, egzotyczny smak sprawia, że jest doskonałym rozwiązaniem na specjalne okazje, jak i na codzienne popołudnia przy filiżance kawy. Ta wykwintna uczta z pewnością przyciągnie miłośników kuchni z każdego zakątka świata. Składniki, z których jest wykonane, są łatwo dostępne, co sprawia, że przygotowanie tej niezwykłej potrawy nie sprawi nikomu trudu. Tańczący na języku smaki sprawią, że Ciasto Kassate na stałe zagości na Waszych stołach. Przygotujcie się na wyjątkowe doświadczenie kulinarnym, które zaoferuje Wam Ciasto Kassate.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 250g margaryny
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0.5l mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Sok z cytryny
  • 1 galaretka wiśniowa
  • Zmielone orzechy
  • Wiśnie nasączone alkoholem

Ciasto kassate – jak zrobić?

  1. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni.
  2. Przygotowac budyń wg przepisu na opakowaniu. Margarynę ucieramy z połową cukru i żółtkami; nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i sok z cytryny. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Mase podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
  3. Masę z dodatkiem kakao wykładamy na biszkopt i posypać zmielonymi orzechami. Na masę kakaową nałożyć jasną masę, a następnie posypać owocami.
  4. Galaretke wiśniową rozpuszczamy w 400ml wody. Studzimy. Białka ubić z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Dodać do nich tężejąca galaretkę wiśniową. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki.

Ciasto Kassate – dodatkowe informacje

Można dołożyć więcej bakalii (wiórki kokosowe, rodzynki). Zamiast wiśni można również użyć inne owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Kantyczka
Następny przepis: Ciasto kawowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode