Ciasto Kassate
Ciasto Kassate to słodka gratka dla każdego miłośnika wytrawnych wypieków. Jego niepowtarzalny, egzotyczny smak sprawia, że jest doskonałym rozwiązaniem na specjalne okazje, jak i na codzienne popołudnia przy filiżance kawy. Ta wykwintna uczta z pewnością przyciągnie miłośników kuchni z każdego zakątka świata. Składniki, z których jest wykonane, są łatwo dostępne, co sprawia, że przygotowanie tej niezwykłej potrawy nie sprawi nikomu trudu. Tańczący na języku smaki sprawią, że Ciasto Kassate na stałe zagości na Waszych stołach. Przygotujcie się na wyjątkowe doświadczenie kulinarnym, które zaoferuje Wam Ciasto Kassate.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 250g margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń śmietankowy
- 0.5l mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- Sok z cytryny
- 1 galaretka wiśniowa
- Zmielone orzechy
- Wiśnie nasączone alkoholem
Ciasto kassate – jak zrobić?
- Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni.
- Przygotowac budyń wg przepisu na opakowaniu. Margarynę ucieramy z połową cukru i żółtkami; nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i sok z cytryny. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Mase podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
- Masę z dodatkiem kakao wykładamy na biszkopt i posypać zmielonymi orzechami. Na masę kakaową nałożyć jasną masę, a następnie posypać owocami.
- Galaretke wiśniową rozpuszczamy w 400ml wody. Studzimy. Białka ubić z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Dodać do nich tężejąca galaretkę wiśniową. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki.
Ciasto Kassate – dodatkowe informacje
Można dołożyć więcej bakalii (wiórki kokosowe, rodzynki). Zamiast wiśni można również użyć inne owoce.