Ciasto Karmelowe Latte Macchiato

Ciasto Karmelowe Latte Macchiato

Przygotuj się na eksplozję smaków z naszym ciastem karmelowym Latte Macchiato. Ta słodka, kawy arcydzieło to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli deserów z nutą zmysłowej kawy. Zaletą tego ciasta jest również fakt, iż łatwo jest je przygotować. Idealnie komponuje się zarówno do porannej kawy, jak i na deser po obiedzie. Drobinki karmelu dodadzą ciastu wyjątkowego aromatu, a mocno kawowy, lekko mleczny smak ciasta przeniesie Cię myślami do włoskiej kawiarni. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu zarówno domowym cukiernikom, jak i miłośnikom kawy. Wypróbuj go już dziś!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 250 g masła extra
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 440 g serka waniliowego Danio (2x 220g)
  • Poncz:
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 120 ml likieru amaretto
  • Dodatkowo:
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • kakao
  • srebrne perełki dekoracyjne Dr Oetkera
  • czekoladowe kwiatki

Ciasto karmelowe latte macchiato – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt: Białka ubić następnie dodać cukrem i dalej ubijać na puszystą, sztywną masę. Następnie dodać żółtka, olej i wodę cały czas miksować na małych obrotach.
  2. 2. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką.
  3. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i wyłożonej papierem blaszki (wymiary 25x36cm). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 30 minut.
  4. 4. Biszkopt ostudzić, przekroić na 2 części.
  5. 5. Krem karmelowy: Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mleko w proszku, masę krówkową oraz serki waniliowe. Miksować do chwili połączenia się składników, podzielić na 3 równe części.
  6. 6. Poncz: Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem około 350ml, ostudzić. Następnie dodać likier amaretto, wymieszać.
  7. 7. Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki. Nasączyć ponczem, posmarować 1/3 masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao i posmarować 2 częścią kremu. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, posmarować 3 częścią kremu i na wierzchu ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty.
  8. 8. Posypać kakao, udekorować srebrnymi perełkami oraz czekoladowymi kwiatami. Wstawić do lodówki i schłodzić około 2 godzin.

Ciasto Karmelowe Latte Macchiato – dodatkowe informacje

Alkohol można dodać dowolny, np. czystą wódkę, jednak ja polecam amaretto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną
Następny przepis: Karmelowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode