Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami
Ciasto jogurtowe z budyniem to ciekawa propozycja na słodki, letni deser. W swojej strukturze skrywa wiele smaków – subtelne nuty jogurtu, którego kwaśność doskonale równoważy słodycz budyniu i soczystości owoców. Idealne dla miłośników lekkich i orzeźwiających smaków. To ciasto jest doskonałym pomysłem na deser po obiedzie lub jako słodka przekąska na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki wykorzystaniu sezonowych owoców – jak brzoskwinie, ciasto zyskuje dodatkowy, odświeżający smak. Prosty w przygotowaniu przepis na ciasto jogurtowe z budyniem z pewnością przypadnie do gustu każdemu domowemu cukiernikowi.
admin
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu czarna porzeczka
- budyń waniliowy
- 16 g cukru waniliowego
- 400 ml mleka
Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki- w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta. Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, łyżeczką nakładamy na wierzch (w odstępach) po łyżeczce dżemu.
- Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, dodatkowo w mleku rozpuszczamy cukier waniliowy. Przestudzony budyń nakładamy łyżką (również w odstępach) nakładamy na wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami – dodatkowe informacje
Po upieczeniu należy się wstrzymać z krojeniem, ponieważ ciasto (głównie budyń znajdujący się na wierzchu) musi całkowicie ostygnąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z białym serem
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z gruszkami