Ciasto Jeż
Na pewno zainteresuje Cię nietypowy przepis, którym jest Ciasto Jeż. To niezwykle efektowne i smaczne ciasto, które przyciąga wzrok swym oryginalnym wyglądem, przypominającym uroczego jeża. Mimo swojej innowacyjnej formy, jest dość proste w wykonaniu. Co więcej, jest to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci – z pewnością ucieszy ich zarówno jego smak, jak i urokliwy design. Składniki, z których jest wykonane to domowe pokarmy, które zwykle mamy w kuchni, więc możemy sprawić radość swoim bliskim bez wielkiego przygotowania. Sprawdź, jak zrobić ciasto jeż.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki (1/2 ziemniaczanej i 1/2 tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wódki (lub octu)
- Krem:
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 30 dag masła roślinnego
- kakao
- marmolada lub dżem
- migdały (słupki)
- drażetki czekoladowe
Ciasto jeż – jak zrobić?
- Upiec biszkopta a gdy przestygnie wyciąć z niego 3 spody w ksztalcie jeża (duży, średni, mały).
- Białka ubić na sztywno dodać cukier – wymieszać i dodać żółtka. Masło rozetrzec i dodawać po łyżce ubitych jajek. Gdy powstanie krem dodać kakao.
-
Na talerzu ułożyć 1-wszy duży spód i posmarować go kremem, na to 2-gi spód – posmarować go dżemem, na to 3-ci spód. Posmarować całego jeża kremem. Nos i oczy zrobić z drażetek, a igły z migdałów.
Słowa kluczowe: ciasto jeż, zdjęcie
Ciasto Jeż – dodatkowe informacje
Wokół Jeża można poukładać kawałki zielonej galaretki dla lepszego efektu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jabłkowo - orzechowe
Następny przepis: ciasto jogurtowe - dukan