ciasto irysek

ciasto irysek

Ciasto Irysek to prawdziwy rarytas dla wszystkich, którzy nie mogą sobie odmówić słodkości. Jego niepowtarzalny smak i cudowna konsystencja sprawiają, że jest to jeden z najchętniej wybieranych deserów. Główne składniki to karmel, czekolada i masło, które razem tworzą nieodparcie kuszącą kompozycję. Ciasto Irysek, które kojarzy się z dzieciństwem, od wielu lat nie schodzi z czołówki najpopularniejszych wypieków. Prawie jak legendarne cukierki o tej samej nazwie. Pomimo że nazwa może kojarzyć się z gatunkiem ryb, nie ma ona z nią nic wspólnego. Nazwa „irysek” odnosi się do słodkiego smaku tego wspaniałego ciasta.

Składniki:

  • Foremka 24*24 cm
  • Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę jabłkową:
  • Słoik (ok.800g) prażonych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Na masę iryskową:
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki suchego maku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Odrobina wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 16 okrągłych biszkoptów
  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1/2 szklanki mleka

Ciasto „irysek” – jak zrobić?

  1. 1.

    Najpierw przygotować masę iryskową: mleko, cukier i masło umieścić w rondelku i na małym ogniu, co chwilę mieszając gotować około godziny do momentu aż masa zacznie robić się jasnobrązowa. Pod koniec dodać mak. Wystudzić. Jeżeli zgęstnieje to nic, tak ma być.

  2. 2.

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

  3. 3.

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

ciasto irysek – dodatkowe informacje

Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt również.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto imbirowe
Następny przepis: Ciasto jabłkowo - orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode