ciasto irysek
Składniki:
- Foremka 24*24 cm
- Na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na masę jabłkową:
- Słoik (ok.800g) prażonych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- Na masę iryskową:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 200 g cukru
- 50 g masła
- 2-3 łyżki suchego maku
- 3 łyżeczki żelatyny
- Odrobina wrzątku
- Dodatkowo:
- 16 okrągłych biszkoptów
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1/2 szklanki mleka
Ciasto „irysek” – jak zrobić?
-
1.
Najpierw przygotować masę iryskową: mleko, cukier i masło umieścić w rondelku i na małym ogniu, co chwilę mieszając gotować około godziny do momentu aż masa zacznie robić się jasnobrązowa. Pod koniec dodać mak. Wystudzić. Jeżeli zgęstnieje to nic, tak ma być.
-
2.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
-
3.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
ciasto irysek – dodatkowe informacje
Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt również.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto imbirowe
Następny przepis: Ciasto jabłkowo - orzechowe