Ciasto herbatnik
Nie zawsze potrzebujemy skomplikowanych receptur i egzotycznych składników do przygotowania pysznego deseru. Ciasto herbatnik to klasyczny przepis, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Składniki są proste i zawsze pod ręką, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Dlatego jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z herbatników, które idealnie sprawdzi się na co dzień lub na imprezę, ten przepis jest dla Ciebie. Bez względu na okazję, to prosty sposób na codzienną przyjemność dla siebie i najbliższych.
admin
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 10 jajek
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 500 ml mleka
- 250 gr masła
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 2 duże paczki herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
Proste ciasto z herbatnikami – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i po jednym żółtku. Ubijamy masę jajeczną na puch. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Zimny biszkopt przekrajamy na pół na dwa blaty.
-
2.
Krem: Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na puch.
-
3.
Układanie ciasta:
- pierwszy blat biszkoptu
- jedna część kremu budyniowego
- warstwa herbatników
- masa toffi (kajmak)
- warstwa herbatników
- druga część kremu budyniowego
- drugi blat biszkoptu
- wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu budyniowego i posypujemy pokruszonymi herbatnikami
Szybkie ciasto z herbatników
Ciasto herbatnik – dodatkowe informacje
Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto hawajskie
Następny przepis: Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką