Ciasto herbatnik

Ciasto herbatnik

Nie zawsze potrzebujemy skomplikowanych receptur i egzotycznych składników do przygotowania pysznego deseru. Ciasto herbatnik to klasyczny przepis, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Składniki są proste i zawsze pod ręką, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Dlatego jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z herbatników, które idealnie sprawdzi się na co dzień lub na imprezę, ten przepis jest dla Ciebie. Bez względu na okazję, to prosty sposób na codzienną przyjemność dla siebie i najbliższych.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 500 ml mleka
  • 250 gr masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2 duże paczki herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej

Proste ciasto z herbatnikami – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i po jednym żółtku. Ubijamy masę jajeczną na puch. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Zimny biszkopt przekrajamy na pół na dwa blaty.

  2. 2.

    Krem: Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na puch.

  3. 3.

    Układanie ciasta:

    1. pierwszy blat biszkoptu
    2. jedna część kremu budyniowego
    3. warstwa herbatników
    4. masa toffi (kajmak)
    5. warstwa herbatników
    6. druga część kremu budyniowego
    7. drugi blat biszkoptu
    8. wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu budyniowego i posypujemy pokruszonymi herbatnikami

Szybkie ciasto z herbatników

Ciasto herbatnik – dodatkowe informacje

Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto hawajskie
Następny przepis: Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode