Ciasto hawajskie
Zapraszamy na tropikalną kulinarną podróż prosto z naszej kuchni, przygotowując niezwykle pyszne ciasto hawajskie. Ta egzotyczna propozycja z pewnością zadowoli najbardziej wymagający podniebienia. Ciasto hawajskie to aromatyczny deser, który odzwierciedla słodki smak hawajskiej kuchni. To subtelna mieszanka najwyższej jakości składników, które łączą w sobie esencję rajskich smaków. Ta wykwintna potrawa to prawdziwa gratka dla miłośników hawajskich potraw, którzy cenią nuty słodyczy orzechów, świeżości owoców i kremowego kokosa. Zacznij swoją tropikalną przygodę z naszym ciastem hawajskim!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Masa budyniowa:
- 2 1/2 szklanki mleka
- 20 dag masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 puszka ananasów
- 1 łyżka alkoholu
- Poncz:
- Woda przegotowana
- Sok z cytryny
- 1 łyżka alkoholu
- Forma:
- 23/35 cm
Ciasto hawajskie – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie twarda. Następnie dodawać po o jednym żółtku i mąki wraz z proszkiem i delikatnie mieszać łyżka. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem – boki firmy nie smarować tylko spód. Pieczenie ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystygnięciu biszkopt napaczowac wodą z cytryną i alkoholem. -
2.
Ciasto kokosowe:
Ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce kokosu i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170 stopni. -
3.
Masa budyniowa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami, w pozostałym mleku rozśmieszać żółtka wraz z mąką i budynkami, wylać na gotujące się mleko ciągle mieszając aby się nie przypaliło ugotować budyń. Budyń przełożyć do miski i nakryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy oraz alkohol. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki aby smaki się wyrównały. Wierzch ciasta możemy przyozdobić rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.
Ciasto hawajskie – dodatkowe informacje
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.