Ciasto Grześki
Nasłuchajcie kochani, jeśli kochacie ciasto Grześki za jego orzechowy, pralinowy smak i chrupiącą texturę, to ten przepis jest dla was. Ten domowy wariant słynnych batoników z pewnością przekona was do siebie. Przyszykujcie orzechy laskowe, gorzką czekoladę i kilka innych podstawowych składników, aby stworzyć pyszne, domowe ciasto Grześki. To idealny deser na rodzinne spotkania, imprezy urodzinowe lub jako codzienny słodki kąsek. Bez względu na okazję, ten przepis na placek Grzesiek na pewno zachwyci swoją smakowitą kombinacją chrupiących orzechów laskowych i intensywnej czekolady. Ruszajcie do kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt (na blachę 20×36 cm):
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ciasto wafelkowo-orzechowe:
- 6 białek
- 20 dag cukru kryształu
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 4 duże wafelki w czekoladzie Grześki (każdy 48 g)
- szczypta soli
- krem:
- 3 szkl. mleka
- 5 łyżek cukru kryształu
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 300 g kostka masła (1,5 kostki)
- dodatkowo:
- duży wafelek w czekoladzie Grześki
Ciasto „grześki” – jak zrobić?
- Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Delikatnie szpatułką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 minut w temp. 170 ⁰ C.
- Ciasto wafelkowo-orzechowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Delikatnie wmieszać szpatułką orzechy i pokrojone w kostkę wafelki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem (tylko spód) i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni.
- Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń.
- Biszkopt posmarować kremem i przełożyć ciastem wafelkowo-orzechowym. Odłożyć ok. 5 łyżek kremu i posmarować wierzch ciasta. Posypać pokrojonym w drobną kostkę wafelkiem.
Sposób przygotowania placek grzesiek.
Ciasto Grześki – dodatkowe informacje
Możemy użyć innych wafelków.