Ciasto gruszkowo-imbirowe
Przedstawiamy oryginalny przepis na ciasto gruszkowo-imbirowe, który zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnych słodkości, ale także tych, którzy szukają nowych, nietuzinkowych smaków. Połączenie soczystych, słodkich gruszek z ostrym imbirem daje niezwykle aromatyczny efekt, który, zapewniamy, będzie długo wspominany przez każdego, kto spróbuje. To idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty oraz świetna propozycja na letni deser. Serwując ciasto gruszkowo-imbirowe, z pewnością zaskoczysz swoich gości. Co więcej, wykonanie tego ciasta nie jest skomplikowane, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego przygotowaniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 270g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 300g masła roślinnego
- 4 jajka
- 100g cukru pudru
- 1½ łyżeczki imbiru
- 6 twardych gruszek
- ½ opakowania cukru migdałowego
Ciasto gruszkowo-imbirowe – jak zrobić?
- Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. W mikserem ucieramy na gładką masę masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy sypkie składniki oraz dodajemy imbir.
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
- Tortownicę smarujemy masłem. Masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy świeże owoce i zasypujemy cukrem.
- Ciasto pieczemy w 180°C przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy na ciepło z lodami (wybrałam tradycyjnie śmietankowe).
Ciasto gruszkowo-imbirowe – dodatkowe informacje
tortownica o średnicy 28cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Następny przepis: Ciasto Grześki