Ciasto francuskie z czekoldą
Dzisiejszy przepis na Ciasto francuskie z czekoladą to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Uniwersalne ciasto francuskie, które znajdziemy w każdym sklepie, zostaje wzbogacone o wyśmienitą, rozpływającą się w ustach czekoladę. Prostota tego przepisu, jak również łatwo dostępne składniki, sprawiają, że jest to idealna propozycja zarówno na szybki deser po obiedzie, jak i na wykwintne ciasto na specjalną okazję. Całość smaku dopełniają aromatyczne dodatki, które możemy dostosować do swojego gusta. Tak przygotowany wypiek z pewnością zaskoczy swoim smakiem i nietypową formą.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 tabliczka czekolady – u mnie z bakaliami
- 1 jajko
Ciasto francuskie z czekoladą – jak zrobić?
- Na środek ciasta francuskiego wykładamy całą czekoladę.
- Nacinamy ciasto na ok 2 cm paski pod kątem do czekolady z obu stron. Zawijamy górę i kolejno kawałki ciasta francuskiego – raz z lewej, raz z prawej, aby powstał warkocz.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 23-25 minut do zarumienienia.
Słowa kluczowe: ciasto francuskie, opakowanie
Ciasto francuskie z czekoladą – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe! Można użyć każdego rodzaju i smaku czekolady!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto francuskie- przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasto francuskie z serem pleśniowym