Ciasto francuskie- przepis podstawowy
Domowe ciasto francuskie to wyjątkowe, kuchenne doświadczenie. Przepis, który przedstawiamy, to klasyka wśród ciast – proste, szybkie i niewymagające skomplikowanych składników. To idealne rozwiązanie zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i początkujących cukierników. Dzięki wskazówkom dotyczącym wałkowania i składania ciasta, każdy z was będzie mógł z łatwością opanować tę technikę. Przepis na ciasto francuskie to doskonała baza do wykorzystania w wielu innych przepisach – od słodkich ciasteczek po wykwintne dania obiadowe. Zachęcamy do rozpoczęcia kulinarnej przygody z tym klasycznym elementem francuskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g masła
- szczypta soli
- 125 ml wody
- 1 żółtko
- mąka do podsypywania
Ciasto francuskie – przepis podstawowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę.
- Dodać sól, żółtko oraz wodę.
- Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę.
- Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny.
- 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki.
- Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.
- Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej.
- Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19×19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce.
- Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20×40 cm.
- Schłodzoną masę masłaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą.
- Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć.
- Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.
- 1/3 ciasta złożyć.
- Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta.
- Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.
- Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowywać do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić. ŻYCZĘ POWODZENIA! 😉
Ciasto francuskie – dodatkowe informacje
Przepis na około 700 g ciasta francuskiego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu
Następny przepis: Ciasto francuskie z czekoldą