Ciasto francuskie- przepis podstawowy

Ciasto francuskie- przepis podstawowy

Domowe ciasto francuskie to wyjątkowe, kuchenne doświadczenie. Przepis, który przedstawiamy, to klasyka wśród ciast – proste, szybkie i niewymagające skomplikowanych składników. To idealne rozwiązanie zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i początkujących cukierników. Dzięki wskazówkom dotyczącym wałkowania i składania ciasta, każdy z was będzie mógł z łatwością opanować tę technikę. Przepis na ciasto francuskie to doskonała baza do wykorzystania w wielu innych przepisach – od słodkich ciasteczek po wykwintne dania obiadowe. Zachęcamy do rozpoczęcia kulinarnej przygody z tym klasycznym elementem francuskiej kuchni.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • 125 ml wody
  • 1 żółtko
  • mąka do podsypywania

Ciasto francuskie – przepis podstawowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę.
  2. Dodać sól, żółtko oraz wodę.
  3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę.
  4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny.
  5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki.
  6. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.
  7. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej.
  8. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19×19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce.
  9. Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20×40 cm.
  10. Schłodzoną masę masłaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą.
  11. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć.
  12. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.
  13. 1/3 ciasta złożyć.
  14. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta.
  15. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.
  16. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowywać do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić. ŻYCZĘ POWODZENIA! 😉

Ciasto francuskie – dodatkowe informacje

Przepis na około 700 g ciasta francuskiego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu
Następny przepis: Ciasto francuskie z czekoldą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode