Ciasto Fiona
Fiona – słodkie ciasto, którego nazwa przypomina postać znaną z bajki. Tak jak ulubiona księżniczka Shreka, ciasto Fiona jest zdecydowane w smaku i niepowtarzalne – zarówno dla miłośników klasyki, jak i poszukiwaczy nowych wrażeń kulinarnych. Ten przepis na ciasto Fiona, to propozycja prostego, domowego wypieku, pełnego aromatów i smaku. To ciasto nie tylko wygląda apetycznie, ale także zachwyca swoją wilgotną strukturą i harmonią smaków. Świetny wybór na rodzinny deser po niedzielnym obiedzie, jak i na spotkanie ze znajomymi. Przepis na ciasto Fiona to gratka dla wszystkich cukierników. Spróbuj go, a przekonasz się, jak smakuje prawdziwe ciasto Fiona.
admin
Składniki:
- 4 – 5 jajek do upieczenia jasnego biszkoptu
- 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina lub truskawkowego)
- 3 budynie malinowe
- 500 ml kremówki (30 lub 36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki malinowe
- 2 opakowania malinowych Delicji
- 1 galaretka malinowa
Ciasto fiona – jak zrobić?
-
1.
Masa budyniowa:
Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. -
2.
Malinowa pianka:
Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę malinową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę. -
3.
W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.
Ciasto Fiona – Dodatkowe informacje
Do pianki malinowej dodałam szczyptę barwnika różowego, dlatego wyszła taka różowa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety z kurczaka w cieście z zupy kurkowej
Następny przepis: Fit bułki