Ciasto Fiona

Ciasto Fiona

Fiona – słodkie ciasto, którego nazwa przypomina postać znaną z bajki. Tak jak ulubiona księżniczka Shreka, ciasto Fiona jest zdecydowane w smaku i niepowtarzalne – zarówno dla miłośników klasyki, jak i poszukiwaczy nowych wrażeń kulinarnych. Ten przepis na ciasto Fiona, to propozycja prostego, domowego wypieku, pełnego aromatów i smaku. To ciasto nie tylko wygląda apetycznie, ale także zachwyca swoją wilgotną strukturą i harmonią smaków. Świetny wybór na rodzinny deser po niedzielnym obiedzie, jak i na spotkanie ze znajomymi. Przepis na ciasto Fiona to gratka dla wszystkich cukierników. Spróbuj go, a przekonasz się, jak smakuje prawdziwe ciasto Fiona.

Składniki:

  • 4 – 5 jajek do upieczenia jasnego biszkoptu
  • 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina lub truskawkowego)
  • 3 budynie malinowe
  • 500 ml kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 opakowania malinowych Delicji
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto fiona – jak zrobić?

  1. 1.
    Masa budyniowa:
    Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
    Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. 2.
    Malinowa pianka:
    Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
    Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę malinową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  3. 3.
    W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.

Ciasto Fiona – Dodatkowe informacje

Do pianki malinowej dodałam szczyptę barwnika różowego, dlatego wyszła taka różowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filety z kurczaka w cieście z zupy kurkowej
Następny przepis: Fit bułki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode