Ciasto ekonoma

Ciasto ekonoma

Ciasto ekonoma to klasyczne, tradycyjne ciasto, które wielu z nas kojarzy się z domowymi wypiekami naszych babć. To doskonały wybór na każdą okazję – od rodzinnych spotkań, przez urodziny, po większe imprezy. Ciasto ekonoma jest proste w przygotowaniu, ale jednocześnie niezwykle smaczne. Słodkie, ale nie przesłodzone, z kremową nutą i delikatnym aromatem wanilii. Idealne dla miłośników klasycznych, domowych wypieków. Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, to przygotowanie tego ciasta na pewno nie sprawi Ci problemu. Składniki, które będą Ci potrzebne, są łatwo dostępne i niedrogie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 żółtek
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka agrestowa
  • Masa kokosowa:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 4 jajka
  • 12 dkg mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ekonoma – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
  2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, rozprażyć, wsypać suchą galaretkę, wymieszać i chwilę smażyć.
  3. Masa kokosowa:
    Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać.
  4. Masa orzechowa:
    Białka ubić z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i kakao. Delikatnie wymieszać.
  5. Przełożenie:
    Ciasto kruche (podpiec 15 – 20 min.) – masa jabłkowa – masa kokosowa – masa orzechowa – ciasto kruche.
  6. Ciasto piec w całości w temp. 180*C przez ok. 55-60 min.

Ciasto ekonoma – dodatkowe informacje

Ciasto ekonoma piekłam w formie o wymiarach 25/35 cm., ale radzę piec w większej, ponieważ moje ledwo się zmieściło i podczas pieczenia trochę wykipiało :-))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto dyniowo-marchewkowe
Następny przepis: Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode